Κριμαία: Βρετανικό πολεμικό περνά πλάι από ρωσικά πριν εκδιωχθεί (βίντεο)

Κριμαία: Βρετανικό πολεμικό περνά πλάι από ρωσικά πριν εκδιωχθεί (βίντεο)

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές κρατικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν την Πέμπτη ότι πριν μερικούς μήνες βρετανικό πολεμικό πλοίο διέσπασε τις ρωσικές άμυνες στα ανοιχτά τις Κριμαίας και προσέγγισε τη χερσόνησο στον Εύξεινο Πόντο πριν σπεύσουν να το εκδιώξουν οι ναυτικές και εναέριες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, το περιστατικό έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο και αφορούσε στο αντιτορπιλικό Dragon του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής της FSB Βλαντίμιρ Κουλίσοφ, το βρετανικό αντιτορπιλικό αγνόησε τις προειδοποιήσεις να μην εισέλθει σε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «ρωσικά χωρικά ύδατα». Τόσο η Βρετανία όσο και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία που η Μόσχα ανακοίνωσε το 2014.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου δυτικά της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ρωσικές αρχές αντικατασκοπείας. Εκεί εδρεύει το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που φέρεται να κινητοποιήθηκε αμέσως προ της κίνησης του βρετανικού πλοίου που ο κ. Κουλίσοφ χαρακτήρισε «μη φιλική».

Παρά τον ισχυρισμό των Βρετανών ότι είχαν δικαίωμα για αβλαβή διέλευση από το σημείο, οι Ρώσοι σήκωσαν αεροσκάφη και έστειλαν πολεμικά πλοία για να απομακρύνουν το Dragon από την περιοχή, όπως και έγινε.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί προέβη η Μόσχα στην αποκάλυψη αυτή επτά ολόκληρους μήνες μετά το περιστατικό, στον βρετανικό Τύπο το γεγονός συνδέεται με τις πληροφορίες ότι η Βρετανία στέλνει δύο ακόμη πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο, όπου επίσης περιπολεί και το Trent του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Πηγή: Daily Mail, Αργκουμέντι ι Φάκτι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή