Προέλευση κορωνοϊού: Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΠΟΥ να «τρέξει» την έρευνα

Προέλευση κορωνοϊού: Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΠΟΥ να «τρέξει» την έρευνα

Η Ουάσιγκτον ζητεί να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνάς του για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ζητώντας να έχουν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα στην Κίνα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πώς η θεωρία της «διαρροής» από εργαστήριο επανήλθε στο προσκήνιο

«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Μπάιντεν: Πιθανώς στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση για την προέλευση του κορωνοϊού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα πως είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να παρουσιάσουν πόρισμα για την προέλευση του κορωνοϊού εντός 90 ημερών.

Τρία πορίσματα, δύο θεωρίες από υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: WSJ: Ερευνητές εργαστηρίου στη Γουχάν παρουσίασαν συμπτώματα Covid τον Νοέμβριο 2019

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Η ανακοίνωση του ODNI δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις, εντούτοις, το ODNI λέει ότι οι υπηρεσίες που κλίνουν στη μία ή την άλλη εξήγηση το κάνουν με «χαμηλή ή μέτρια αυτοπεποίθηση», κάτι που, στην ορολογία των κατασκόπων, σημαίνει πως πιστεύουν ότι τα στοιχεία που στηρίζουν την άποψή τους απέχουν από το να είναι καθοριστικά.

Αξιωματούχοι δεν θέλησαν να συζητήσουν ποιες υπηρεσίες διατύπωσαν διστακτικές απόψεις σχετικά με την προέλευση του ιού, όμως υπογράμμισαν ότι η μεγάλη πλειονότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να καθορίσουν ότι το ένα σενάριο για την προέλευση του ιού είναι πιθανότερο από το άλλο.

Γουχάν: Τρεις νοσηλείες υπαλλήλων στο μικροσκόπιο

Σημειώνεται πως το θέμα της προέλευσης του κορωνοϊού επανήλθε στο προσκήνιο, έπειτα από έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία τρεις υπάλληλοι του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν (WIV) αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα γρίπης και χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή