ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επανεκλογή Άσαντ στην προεδρία με ποσοστό 95%

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «κακόγουστη φάρσα», ενώ η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ήταν άδικες και ανελεύθερες

Συρία: Επανεκλογή Άσαντ στην προεδρία με ποσοστό 95%

Νικητής των προεδρικών εκλογών στη Συρία αναδείχθηκε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, συγκεντρώνοντας 95% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ επανεξελέγη για μια τέταρτη επταετή θητεία στο αξίωμα του προέδρου.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι, Αμπντάλα Σαλούμ Αμπντάλα και Μαχμούντ Μαρέι, έλαβαν αντίστοιχα το 1,5% και το 3,3% των ψήφων.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επικράτηση, πάλι, Άσαντ στη Συρία

Η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «κακόγουστη φάρσα», ενώ η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ήταν άδικες και ανελεύθερες, καθώς κάλπες στήθηκαν στις περιφέρειες της Συρίας που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ο Μπασάρ Αλ Ασαντ ανέλαβε την εξουσία το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ Αλ Ασαντ, κυρίαρχου της Συρίας για πάνω από 30 χρόνια. Παρότι ο αιματηρός εμφύλιος έμοιασε να απειλεί την κυριαρχία του, κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία χάρη στη βοήθεια που έλαβε από το Ιράν και τη Ρωσία.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Συρία: Προεδρικές εκλογές στη χώρα, με νικητή εκ των προτέρων τον Άσαντ

Την Τετάρτη, ημέρα της κάλπης, χιλιάδες ψηφοφόροι κατέλαβαν τους δρόμους της Δαμασκού από νωρίς το πρωί, κρατώντας τεράστια πορτρέτα του προέδρου Ασαντ και πανό με συνθήματα που εκθείαζαν τα επιτεύγματά του. 

Δεν διεξήχθησαν εκλογές στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, ούτε στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters