Πίεση Άγκυρας στο ΝΑΤΟ υπέρ Λευκορωσίας

Πίεση Άγκυρας στο ΝΑΤΟ υπέρ Λευκορωσίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΚ. Σε συνήγορο της Λευκορωσίας στο ΝΑΤΟ αναδεικνύεται η Τουρκία, εμποδίζοντας την υιοθέτηση σκληρής γλώσσας εναντίον του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο από τη Συμμαχία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η δήλωση δύο παραγράφων που συνέταξε την Τετάρτη η Συμμαχία δεν περιελάμβανε απειλές κυρώσεων, μετά παρέμβαση της Τουρκίας. 

Από την κοινή δήλωση των 30 μελών του ΝΑΤΟ απουσίαζαν επίσης οι χαρακτηρισμοί «κρατική αεροπειρατεία» και «εξωφρενικό συμβάν», τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Αγκυρα επέμεινε να μη συμπεριληφθούν στο κείμενο οι προτάσεις των Βαλτικών Δημοκρατιών και της Πολωνίας για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία, για διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ – Λευκορωσίας και για νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της χώρας. 

Ως προς τα κίνητρα της τουρκικής στάσης, διπλωματικές πηγές εκτίμησαν ότι η Αγκυρα μπορεί να επιχειρεί να ευχαριστήσει τη Μόσχα, ώστε να επιστρέψουν οι Ρώσοι τουρίστες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους κατόπιν επίσημης ρωσικής οδηγίας. Η Τουρκία επεδίωξε να κινείται η δήλωση του ΝΑΤΟ σε διαφορετικό ύφος από αυτή της Ε.Ε., η οποία απαρίθμησε τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη χώρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τις αερογραμμές της Λευκορωσίας και η μονιμοποίηση του καθεστώτος που ισχύει από την Κυριακή και το οποίο αφορά την αποφυγή του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας από τις ευρωπαϊκές αερογραμμές. 

Η πολιτική αυτή δείχνει να έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, η οποία χθες δεν επέτρεψε την προσγείωση στη Μόσχα μιας πτήσης της Air France και μιας των Αυστριακών Αερογραμμών, που παρέκαμπταν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Οι επιβάτες των δύο πτήσεων που ακυρώθηκαν περιλαμβάνονται στις «παράπλευρες» απώλειες αυτού του ιδιότυπου πολέμου, τον οποίο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο χαρακτήρισε «υβριδικό». Υποστήριξε ότι «αντί για την Ευρώπη που γερνάει ανελέητα, θα στραφούμε στη δυναμικά αναπτυσσόμενη Ασία». 

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στη βιομηχανία ποτάσας της χώρας, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο ορυκτό πόρο της. Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας είχε ισχυρισθεί ότι ο λόγος που προσγείωσε το αεροσκάφος της Ryanair, το οποίο μετέφερε τον αντιφρονούντα Ρόμαν Προτάσεβιτς, ήταν ότι υπήρξε απειλή για βόμβα. Ωστόσο, η πάροχος υπηρεσιών email Proton Technologies AG ανακοίνωσε χθες ότι η απειλή εστάλη μετά την εκτροπή της πορείας του αεροπλάνου.

«Δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία ότι οι λευκορωσικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας. «Θα υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές αρχές στις έρευνές τους κατόπιν νομικού αιτήματος».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, η ηγέτις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τικανούσκαγια υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Λευκορωσία στοχεύουν στους λάθος ανθρώπους και προέτρεψε την Ε.Ε. να απαγορεύσει τις εξαγωγές ποτάσας, προϊόντων πετρελαίου και ξυλείας, καθώς και να παύσει τον δανεισμό σε τράπεζες της Λευκορωσίας. Επίσης, κάλεσε σε ημέρα δράσης σήμερα Παρασκευή, στην επέτειο ενός χρόνου από τη σύλληψη του συζύγου της, που ήταν στέλεχος της αντιπολίτευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή