Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το τζαμί Ταξίμ δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας (βίντεο)

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το τζαμί Ταξίμ δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας (βίντεο)

Το νεόκτιστο τέμενος Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην ομώνυμη πλατεία, εγκαινιάζει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την πρωινή προσευχή της Παρασκευής.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νεόκτιστο τέμενος Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στην ομώνυμη πλατεία, εγκαινιάζει σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μετά την πρωινή προσευχή της Παρασκευής. 

Το τζαμί έχει έκταση 16.500 τμ και χωρά 2.250 πιστούς, ενώ ξεκίνησε να χτίζεται πριν από 4 χρόνια. 

Το τέμενος βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πλατεία Ταξίμ, που στο παρελθόν γινόταν εκεί μαζικές συγκεντρώσεις αντικαθεστωτικών, δίπλα στην εκκλησιά της Αγίας Τριάδας και το μνημείο του Ατατούρκ. 

Εκτός από την τοποθεσία που επελέγη για την ανέγερση του τζαμιού, η σημερινή ημερμηνία των εγκαινίων συμπίπτει μάλιστα με την επέτειο από τις αιματηρές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, το 2013, σχολιάζουν ξένοι ανταποκριτές και οι χρήστες των social media.

Όπως μετ΄δωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, στην πλατεία Ταξίμ εγκαινιάζεται το τζαμί που ο τούρκος πρόεδρος ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή. Στην πλατεία υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τον Κεμάλ, και επί δεκαετίες οι στρατηγοί οι Κεμαλιστές απαγόρευαν να κτιστεί τζαμί γιατί υπάρχει ανεξιθρησκία και δεν ήθελαν να υπάρχει σύμβολο του Ισλάμ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η άλλη αντίληψη έλεγε ότι στην περιοχή υπάρχουν εκκλησίες και δεν υπάρχει τζαμί, και από τη μέρα που ανέλαβε δήμαρχος ο Ερντογάν το 1994 έλεγε ότι «εγώ θα κτίσω τζαμί στην Ταξίμ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή