ΚΟΣΜΟΣ

Κλίμα τρόμου από το «δεξί χέρι» του Μπιλ Γκέιτς

klima-tromoy-apo-to-dexi-cheri-toy-mpil-gkeits-561379528

Επί 27 χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς εμπιστεύεται τη διαχείριση της κολοσσιαίας περιουσίας του και του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς στον Μάικλ Λάρσον. Ο οικονομικός διαχειριστής πράγματι συνέβαλε στη γιγάντωση του πλούτου του συνιδρυτή της Microsoft, επενδύοντας τα αστείρευτα κεφάλαιά του σε ξενοδοχεία, αγροτικές γαίες, μετοχές, ομόλογα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Χάρη στις έξυπνες ενέργειες, η περιουσία του Μπιλ Γκέιτς εκτινάχθηκε από τα 10 δισ. στα 130 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην επενδυτική του εταιρεία, την Cascade Investment, πόρρω απέχει της ιδανικής, όπως καταγγέλλουν πρώην υπάλληλοί του.

Ο 61χρονος Λάρσον συχνά επεδείκνυε ανάρμοστη συμπεριφορά, έκρινε τις γυναίκες του γραφείου με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση, έδειχνε στους συνεργάτες του γυμνές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο παρομοιάζοντάς τις με υπαλλήλους και έκανε σεξιστικά σχόλια. Σε μια Αφροαμερικανή εργαζόμενη, μάλιστα, έκανε ρατσιστικά σχόλια. Γενικά, η συμπεριφορά του ήταν κατακριτέα και κακοποιητική. Οταν μια συνεργάτις του τον ενημέρωσε ότι θα αποχωρούσε από την Cascade για να εργαστεί αλλού, ο Λάρσον την εκδικήθηκε προσπαθώντας να «χτυπήσει» την αξία της μετοχής του νέου της εργοδότη.

Ολα αυτά τα γνώριζαν οι Γκέιτς. Δεν έκαναν, όμως, τίποτε για να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες στην Cascade. Τουλάχιστον έξι άτομα διαμαρτυρήθηκαν στον Μπιλ Γκέιτς και στην τέως σύζυγό του, Μελίντα για τη συμπεριφορά του Λάρσον.

Η εντύπωση ότι ο Λάρσον είχε την πλήρη αποδοχή και στήριξη των Γκέιτς του επέτρεψε να «χτίσει» στην εταιρεία ένα κλίμα φόβου για όλους τους εργαζομένους. Η ανοχή του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Microsoft προς την κακοποιητική συμπεριφορά του προσθέτει στοιχεία στη σκιαγράφηση ενός νέου πορτρέτου του φιλάνθρωπου Μπιλ Γκέιτς, που συγκρούεται μετωπικά με την εικόνα του δισεκατομμυριούχου με τις κοινωνικές ευαισθησίες, που κάνει αγαθοεργίες σε ολόκληρο τον κόσμο και στηρίζει τη γυναικεία χειραφέτηση. 

H αλήθεια είναι ότι η σχέση του με τον Λάρσον δεν είναι η μόνη μελανή κηλίδα της απαστράπτουσας προσωπικότητας του Μπιλ Γκέιτς, αφού επί χρόνια έκανε παρέα με τον αυτόχειρα παιδεραστή Τζέφρι Επσταϊν. Αυτή η σχέση του, μάλιστα, αποτέλεσε παράγοντα στην απόφαση της συζύγου του να ζητήσει διαζύγιο. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι διατηρούσε σχέσεις με αρκετές από τις υφιστάμενές του στη Microsoft και στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Οταν οι εργαζόμενοι στην επενδυτική εταιρεία περνούσαν από εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να ενημερωθούν για τη σεξουαλική παρενόχληση, ο Λάρσον επέμενε ότι η διαδικασία ήταν εντελώς περιττή, ενώ στα ηλεκτρονικά του μηνύματα χαρακτήριζε τους υπαλλήλους του «ηλίθιους», τη δουλειά τους «σκουπίδια» και σχολίαζε τις παρουσιάσεις τους με τη φράση «η πιο βλακώδης ιδέα που άκουσα ποτέ».