Στη Ρουμανία παρέμεινε το πολυτελές αυτοκίνητο που είχε δωρίσει ο Σάχης στον Τσαουσέσκου

Στη Ρουμανία παρέμεινε το πολυτελές αυτοκίνητο που είχε δωρίσει ο Σάχης στον Τσαουσέσκου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρουμανία παρέμεινε το πολυτελές αυτοκίνητο που είχε χαρίσει ο τελευταίος Σάχης του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, στον κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, το οποίο βγήκε χθες σε δημοπρασία από τον οίκο Artmark στο Βουκουρέστι. Παρότι το «εποφθαλμιούσαν» αρκετοί Ιρανοί συλλέκτες, κανείς τους δεν κατάφερε να ποντάρει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από έναν Ρουμάνο ομόλογο τους, ο οποίος αγόρασε το ιστορικό αυτοκίνητο έναντι του ποσού των 95.000 ευρώ.

Ο τελευταίος μονάρχης της Περσίας είχε χαρίσει το αυτοκίνητο στον Τσαουσέσκου το 1974, τη χρονιά που ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρουμανίας. Η σύνδεση του δεύτερου και τελευταίου Παχλαβί με τον Ρουμάνο δικτάτορα είχε βέβαια λάβει χώρα οκτώ χρόνια νωρίτερα, όταν ο Σάχης επισκέφθηκε τη σοσιαλιστική χώρα, έναν χρόνο μετά την ανάδειξη του Τσαουσέσκου στην ηγεσία της. Το δώρο του ενός απολυταρχικού ηγέτη στον άλλο ήταν ένα Paykan Hillman Hunter, το πρώτο μοντέλο που άρχισε να κατασκευάζει η ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία Irannational το 1967, το οποίο σε λίγα χρόνια θα εξελισσόταν σε εθνικό σύμβολο του Ιράν.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι περισσότεροι διεκδικητές του οχήματος ήταν Ιρανοί, καθότι η επιστροφή ενός εθνικού συμβόλου πίσω στη χώρα του υπήρξε ισχυρό κίνητρο για τους περισσότερους Ιρανούς συλλέκτες. Μάλιστα, ένας εξ αυτών έφθασε μία ανάσα από την απόκτηση του, προσφέροντας μόλις 5.000 ευρώ λιγότερα από τον τελικό νικητή.

Αποτυχία με τη Fiat, επιτυχία με τη Hillman

Στη Ρουμανία παρέμεινε το πολυτελές αυτοκίνητο που είχε δωρίσει ο Σάχης στον Τσαουσέσκου-1
Άποψη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. (Φωτ. Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS)

Με έδρα στην πόλη του Κόβεντρι, η Hillman υπήρξε μία από τις πιο παλιές και παραγωγικές βρετανικές μάρκες αυτοκινήτων. Αυτοκίνητα με το σήμα της παράγονταν μέχρι το 1976 (η Hillman βρισκόταν τότε υπό την ιδιοκτησία της Chrysler).

Η Irannational στράφηκε στην κλασική βρετανική μάρκα το 1967, μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών να κατασκευάσει μοντέλα της ιταλικής Fiat. Παίρνοντας άδεια από την Hillman, η ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία παρήγαγε το Paykan Hillman Hunter, ένα αυτοκίνητο που θα λάβει γρήγορα κλασικό στάτους στην ασιατική χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή