«Μπλόκο» των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας στη σύσταση επιτροπής για την εισβολή στο Καπιτώλιο

«Μπλόκο» των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας στη σύσταση επιτροπής για την εισβολή στο Καπιτώλιο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπλόκο» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο έβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, μία εβδομάδα αφότου τριάντα πέντε βουλευτές των Ρεπουμπλικανών είχαν συμφωνήσει με τους συναδέλφους τους από το Δημοκρατικό Κόμμα υπέρ της σύστασης της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η στάση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών αντικατοπτρίζει την ισχύ και επιρροή που διαθέτει ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ενδεικτικά, κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την εισβολή των οπαδών του τέως Αμερικανού προέδρου στο Καπιτώλιο, είχε ταχθεί εκ των προτέρων ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος είχε έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τραμπ μετά την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, καταδικάζοντας τους ισχυρισμούς του περί νοθείας και αναγνωρίζοντας τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Μακόνελ και άλλους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τις εργασίες επιμέρους επιτροπών της Γερουσίας, είναι αρκετές για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα εκείνη τη μέρα. Βάσει των όσων έχει δηλώσει, μία νέα επιτροπή απλώς θα επαναλάβει διαδικασίες που ήδη έχουν κάνει ή κάνουν άλλοι. Τουλάχιστον 440 άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την εισβολή στο Καπιτώλιο 

Από τους 100 γερουσιαστές, οι 54 ψήφισαν υπέρ και οι 35 κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, με τις 35 αρνητικές ψήφους να είναι όλες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τουλάχιστον 60 θετικές ψήφοι ήταν αναγκαίες για να εγκριθεί η πρόταση για σύσταση επιτροπής.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή