FT: Έχει μέλλον το εμβόλιο της AstraZeneca;

FT: Έχει μέλλον το εμβόλιο της AstraZeneca;

Το σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της αγγλοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca φάνταζε κάποτε ως το υπέρτατο όπλο στη μάχη κατά της Covid

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Μαρτίου, η σύμβουλος αιματολόγος Σου Πάβορντ εξέτασε έναν ασθενή στον οποίο είχε χορηγηθεί πρόσφατα το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο νεαρός παρουσίαζε σοβαρά και σχεδόν αντιφατικά συμπτώματα: σοβαρές θρομβώσεις μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, τα οποία κανονικά βοηθούν στη δημιουργία της θρόμβωσης.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πέθανε παρουσιάστρια του BBC λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca

«Είναι συχνό αυτά τα δύο να εμφανίζονται ξεχωριστά αλλά ένας συνδυασμός αυτών είναι πολύ ασυνήθιστος», ανέφερε η Πάβορντ, η οποία είναι και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τη δεκαετία του ’90, η ίδια βρισκόταν στον Καναδά, όπου ερευνούσε μια  σπάνια περίπτωση δημιουργίας θρομβώσεων, η οποία είναι γνωστή και ως «Θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη» και τείνει να εμφανίζεται περίπου πέντε ημέρες αφότου καταναλώσει κάποιος το εν λόγω φάρμακο.

Η Πάβορντ και τέσσερις ακόμη συνάδελφοι εντόπισαν έντονες ομοιότητες με τα συμπτώματα που είχαν ορισμένοι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν επέστρεψε στο σπίτι της εκείνη την ημέρα, έλαβε ένα μήνυμα στην εφαρμογή WhatsApp από τον 25χρονο γιο της, ο οποίος έλεγε πως είχε μόλις εμβολιαστεί με το ίδιο σκεύασμα. «Σκέφτηκα: “Ω Θεέ μου, έχω μόνο πέντε μέρες για να καταλάβω τι συμβαίνει”».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μελέτη: Τρεις περιπτώσεις εγκεφαλικού λόγω θρόμβωσης μετά από εμβόλιο AstraZeneca

«Εάν είσαι υπεύθυνος για έναν 21χρονο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες σου», αναφέρει η Πάβορντ σχετικά με την έντονη πίεση που αισθανόταν ενώ ερευνούσε τα συγκεκριμένα περιστατικά τις τελευταίες δέκα εβδομάδες. Ενώ παραδέχεται πως το εμβόλιο έχει σώσει πολλές ζωές, λέει πως υπάρχουν φορές που «Θέλω να ανέβω σε μια ταράτσα και να φωνάξω: “Σταματήστε τη διάθεση του εμβολίου”».

Το σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της αγγλοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca φάνταζε κάποτε ως το υπέρτατο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας: φθηνό, αποτελεσματικό και εύκολο στη μεταφορά.

Φαινόταν μάλιστα πως η AstraZeneca το έβλεπε σαν μια καλή ευκαιρία για να μπει σε μια νέα αγορά. Παρόλο που δεσμεύθηκε να διαθέσει δόσεις του εμβολίου αφιλοκερδώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το είδε παράλληλα ως πιθανό εφαλτήριο για να εισέλθει στην αγορά των εμβολίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και πολλές άλλες χώρες, το εμβόλιο έχει βοηθήσει στο να σωθούν πολλές χιλιάδες ζωές. Ωστόσο, στην Ευρώπη, η AstraZeneca βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μήνυση από την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στις παραδώσεις εμβολίων στο μπλοκ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η Ε.Ε. διεκδικεί δισ. ευρώ από AstraZeneca

Στις ΗΠΑ, το σκεύασμα αναμένει ακόμη την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, μήνες αφότου οι ανταγωνιστές του ξεκίνησαν επιτυχώς να διατίθενται στη χώρα.

Στο μεταξύ, υπάρχουν αμφιβολίες και για το ίδιο το εμβόλιο, με σπάνιες αλλά θανατηφόρες παρενέργειες και – συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια Covid – χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικότητας ενάντια στις νέες μεταλλάξεις του ιού από την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή