Οργή Πεκίνου κατά Ουάσιγκτον για την πανδημία

Οργή Πεκίνου κατά Ουάσιγκτον για την πανδημία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη οργή της εξέφρασε η Κίνα για την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ερευνήσει ενδελεχώς την πιθανότητα το πανδημικό στέλεχος του κορωνοϊού να διέφυγε, πιθανώς εξαιτίας ατυχήματος, από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 η παγκόσμια υγειονομική κρίση. 

Την κινητοποίηση των αμερικανικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση κατήγγειλε χθες το Πεκίνο, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση για «πολιτική εκμετάλλευση και ανυπόστατες κατηγορίες». Η Κίνα, άλλωστε, έχει αποκλείσει εξαρχής οποιαδήποτε διασύνδεση της πανδημίας COVID-19 με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Η πρόσφατη εντολή του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας να ενισχύσουν τις προσπάθειες συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων προκειμένου να συναχθεί οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του κορωνοϊού εξόργισε την κινεζική ηγεσία. Ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις «αποδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον αδιαφορεί για τα γεγονότα και την αλήθεια και επιδεικνύει μηδενικό ενδιαφέρον για τη σοβαρή επιστημονική μελέτη που αναφέρεται στην προέλευση της πανδημίας», τονίζοντας ότι «στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά ο στιγματισμός, η πολιτική εκμετάλλευση και η επίρριψη ευθυνών. Η Ουάσιγκτον επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς την επιστήμη, ανευθυνότητα για την ανθρώπινη ζωή και είναι εντελώς αντιπαραγωγική στις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι προκειμένου να νικήσουμε τον θανατηφόρο ιό». 

Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν παρέλειψε, επίσης, να υπενθυμίσει τη «μελανή ιστορία» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών όσον αφορά τη διασπορά παραπληροφόρησης. Η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, εξάλλου, παρότι δεν κατονομάζει τον πρόεδρο Μπάιντεν και την εντολή του, επισημαίνει ότι «άρχισε εκ νέου η εκστρατεία σπίλωσης και μετακύλισης των ευθυνών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του επιστημονικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γουχάν, στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, με στόχο την ανεύρεση της προέλευσης του κορωνοϊού, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εργαστηριακής διαφυγής του «εξαιρετικά απίθανο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή