Η κλιματική αλλαγή φουντώνει τις αλλεργίες

Η κλιματική αλλαγή φουντώνει τις αλλεργίες

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ανακάλυψε το ανθρώπινο αποτύπωμα στην ανησυχητική τάση των τελευταίων χρόνων

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την αύξηση των κρουσμάτων αλλεργίας και την επιδείνωση των μορφών με τις οποίες εκδηλώνονται κατά τα τελευταία χρόνια – φαινόμενα τα οποία, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ο αλλεργιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Αλλεργιών και Ασθματος της Φλόριντα, δρ Σανάζ Φατέχ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC πως υπάρχει αύξηση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών ασθενών τα τελευταία χρόνια, περιγράφοντας τις επιδράσεις της γύρης ως «σημαντική επιβάρυνση για την υγεία». 

Η διάρκεια και η ένταση της εποχής της γύρης αυξάνονται κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και καθώς ο πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται, το φαινόμενο παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις που επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας.

Περίπου το 40% των παιδιών και το 30% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από εποχικές αλλεργίες. Καθώς αυξάνεται η ποσότητα της γύρης, περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να γίνουν αλλεργικοί. Αυτό με τη σειρά του επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία αλλά και την οικονομία, καθώς ακόμη και άτομα με ήπια συμπτώματα παλεύουν για να παραμείνουν ενεργά και παραγωγικά. Σύμφωνα με το Vox, το κόστος της θεραπείας των ρινικών αλλεργιών ξεπερνάει ήδη τα 3,4 δισ. δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ και οι κρίσεις άσθματος που προκαλούνται από τη γύρη οδηγούν σε 20.000 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ετησίως. Οι μάσκες, οι οποίες έχουν πλέον ενταχθεί πλήρως στην καθημερινότητά μας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους πάσχοντες από αλλεργίες. Ωστόσο, καθώς η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, όσοι επηρεάζονται από αυτές θα δυσκολεύονται να βρουν αποτελεσματική ανακούφιση και να προσαρμοστούν στις ολοένα και πιο δυσμενείς συνθήκες. 

Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάτι που δεν είναι, από μόνο του, ιδιαίτερα βλαβερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά αλλά ήπια συμπτώματα, όπως κνίδωση ή φαγούρα στα μάτια, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως η αναφυλαξία.

Η γύρη είναι ένα από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Ο χρόνος παραγωγής της ποικίλλει ανάλογα με το είδος του φυτού, με τα δέντρα να παράγουν περισσότερη γύρη την άνοιξη και το γρασίδι το καλοκαίρι. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν την παραγωγή γύρης με δύο βασικούς μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι ότι οι άνθρωποι αυξάνουν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα καίγοντας ορυκτά καύσιμα. «Οταν ανεβαίνει το διοξείδιο του άνθρακα, τα φυτά τείνουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερα», δήλωσε στο Vox ο Ουίλιαμ Αντερεγκ, επίκουρος καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Βγάζουν συνήθως περισσότερα λουλούδια ως μέρος της μάζας τους και τα μεμονωμένα λουλούδια τείνουν να έχουν στην πραγματικότητα περισσότερη γύρη πάνω τους». Τα φυτά που απελευθερώνουν περισσότερη γύρη παράγουν και περισσότερους σπόρους, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερα φυτά που εκπέμπουν γύρη την επόμενη σεζόν. Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας από το διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τον Αντερεγκ, καθώς η άνοιξη γίνεται όλο και πιο θερμή, όλα τα γεγονότα του κύκλου της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των εποχών παραγωγής γύρης, τείνουν να αρχίζουν νωρίτερα. Ο συνδυασμός της δράσης των δύο μηχανισμών οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή γύρης από τα φυτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό.

Το κρυφό έως τώρα ανθρώπινο αποτύπωμα στην έξαρση των αλλεργιών έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται από την επιστημονική κοινότητα. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ο Ουίλιαμ Αντερεγκ, ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Μέιλμαν στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Λούις Ζίσκα, και οι συνάδελφοί τους υπολόγισαν ότι οι ανθρώπινες επιπτώσεις στο κλίμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της αύξησης της διάρκειας παραγωγής γύρης στη Βόρεια Αμερική. Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα αντιπροσωπεύει επίσης το 8% των παρατηρούμενων αυξήσεων στις συγκεντρώσεις γύρης. Καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, αυτές οι επιπτώσεις είναι δεδομένο ότι θα ενταθούν. Οι πάσχοντες από αλλεργίες που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι οι πιο άτυχοι, καθώς εκεί βρίσκονται οι περιοχές που θα θερμανθούν πιο γρήγορα στον πλανήτη.

Η γύρη όμως δεν είναι το μόνο αλλεργιογόνο που προκαλεί την ανησυχία των ειδικών. Καθώς οι παγετώνες λιώνουν σε περιοχές όπως η Αλάσκα, η υγρασία εισχωρεί στα σπίτια, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για τη μούχλα, η οποία μπορεί να παράγει σπόρους που προκαλούν αλλεργίες. Τα τσιμπήματα των εντόμων είναι μια άλλη ανησυχία στον Βορρά, καθώς οι θερμότεροι χειμώνες σημαίνουν ότι περισσότερα έντομα επιβιώνουν την άνοιξη, αυξάνοντας τον αριθμό τους και συνεπώς τα τσιμπήματα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για τα άτομα με αλλεργίες και άσθμα. Ο καπνός από τις πυρκαγιές είναι γεμάτος μολυσματικά σωματίδια, η ξηρασία δημιουργεί σκόνη και οι πλημμύρες μπορεί να οδηγήσουν σε μούχλα βλαβερή για το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων. «Δεν είναι μόνο μια απλή καταρροή και φαγούρα στα μάτια», δήλωσε στη Lancing State Journal ο δρ Ράιαν Τόμας, παιδιατρικός πνευμονολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Ιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Μερικοί άνθρωποι θα έχουν πραγματικά απειλητικές για τη ζωή τους συνέπειες από την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής».
 
VOX, NBC, ABC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή