Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη καθιστά αβέβαιο το άνοιγμα στις 21 Ιουνίου

Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη καθιστά αβέβαιο το άνοιγμα στις 21 Ιουνίου

Σύμβουλος της κυβέρνησης κάνει λόγο για νέο κύμα που έρχεται

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε στη Βρετανία, εξαιτίας της ινδικής μετάλλαξης, και η άρση των περιορισμών που προβλέπεται για τις 21 Ιουνίου κάθε άλλο παρά βέβαιη φαντάζει πλέον, σύμφωνα με κορυφαίο λοιμωξιολόγο στη Βρετανία που μίλησε στο BBC.

Η Βρετανία άρχισε να χαλαρώνει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού εδώ και σχεδόν δύο μήνες, με ημερομηνία-ορόσημο την 21η Ιουνίου για την άρση των περιορισμών, πράγμα που αναμένεται να δώσει έναυσμα για αυξημένη ροή Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα, καθώς και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο καθηγητής Ράβι Γκούπτα, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Νέες και Ανερχόμενες Απειλές από Ιούς του Αναπνευστικού (NERVTAG) δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC το πρωί της Δευτέρας ότι σημειώνεται αύξηση σε νέα κρούσματα καθώς έχει αρχίσει τρίο κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

«Φυσικά ο αριθμός των μολύνσεων είναι σχετικά χαμηλός αυτή τη στιγμή. Όλα τα κύματα αρχίζουν με χαμηλούς αριθμούς που σιγοβράζουν πριν καταστούν εκρηκτικά. Επομένως το κλειδί εδώ είναι ότι βλέπει τα σημάδια της αρχής κύματος», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

«Ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο για να μεγαλώσει από τα προηγούμενα κύματα λόγω του ότι έχουμε αρκετά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών στον πληθυσμό, αλλά η ανησυχία μας εστιάζεται στην πιθανή ψευδή αίσθηση ασφάλειας», πρόσθεσε ο κ. Γκούπτα.

Επίσης στο BBC ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε», αναφορικά με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας στις 21 Ιουνίου.

«Τα νούμερα έχουν ξαναρχίσει να σκαρφαλώνουν λίγο, ξεκινώντας όμως από χαμηλά επίπεδα, και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς υπάρχει ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός νέων που κυκλοφορούν και συναναστρέφονται ο ένας τον άλλον χωρίς να έχουν εμβολιαστεί», είπε ο Βρετανός υπουργός, για να προσθέσει: «Το σωστό είναι να εκτιμήσουμε σε δυο εβδομάδες τα στοιχεία πριν αποφασίσουμε τι θα κάνουμε τελικά».

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή