ΚΟΣΜΟΣ

Στ. Κυριακίδου: Στόχος να υπάρχουν έως τα μέσα Ιουλίου δόσεις εμβολίων για το 70% των Ευρωπαίων

Στ. Κυριακίδου: Στόχος να υπάρχουν έως τα μέσα Ιουλίου δόσεις εμβολίων για το 70% των Ευρωπαίων

Αισιόδοξη για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού από τον Ιούλιο εμφανίστηκε η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέφερε πως ο στόχος που έχει τεθεί από την Κομισιόν είναι να υπάρχουν έως τα μέσα του καλοκαιριού αρκετές δόσεις εμβολίων ώστε να μπορούν να καλύψουν αυτό το ποσοστό των ενηλίκων.

Από την Κύπρο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε: «εχουμε θέμα τώρα και το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση με τις μεταλλάξεις. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάζουμε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η θωράκιση που υπάρχει για τις μεταλλάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε αποτελεσματικός για να μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

Στη συνέχεια, σε αναφορά δημοσιογράφου ότι ο γγ του ΟΗΕ μίλησε για την ανάγκη να τριπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί όλος ο πλανήτης για να αποκτήσουμε πραγματική ανοσία, ενώ έκανε λόγο και για εθνικισμό του εμβολίου, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρωτοστατεί εδώ και έξι μήνες στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση των άλλων χωρών και των χωρών που δεν έχουν τη δυνατότητα στα εμβόλια. Εργαζόμαστε εντατικά για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων μαζί με τις εταιρείες, διότι μιλούμε για μια πανδημία. Και σε μια πανδημία θα πρέπει να μπορέσουμε να θωρακίσουμε όλους, όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά όλους και για αυτό συμμετέχουμε στο COVAX μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να μπορέσουμε να προμηθεύσουμε όλες τις χώρες το συντομότερο δυνατό. Είναι μια προσπάθεια τεράστια και θεωρώ ότι με τους ρυθμούς που προχωρούμε τώρα, θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη βοήθεια για τις άλλες χώρες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάγκης χορήγησης 3ης δόσης, η επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ σημείωσε ότι πριν από δύο εβδομάδες υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία BioNTech/Pfizer για προμήθεια 1,8 δισ. δόσεων για το τέλος του 2021, το 2022 και το 2023, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να υπάρχει και μια επόμενη δόση, αλλά και δόσεις που να είναι προσαρμοσμένες σε μεταλλάξεις. Αναμένεται, είπε, να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες εταιρείες.

«Η στρατηγική για τον εμβολιασμό -και τώρα ακολούθησε η στρατηγική για τα θεραπευτικά σχήματα, είναι αυτή που μας έχει εξασφαλίσει, έτσι ώστε όλες οι χώρες, όλα τα κράτη μέλη, μικρά και μεγάλα να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια ακριβώς μαζί. Αυτό σημαίνει και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε τέλος η κ. Κυριακίδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ