Ισραήλ: Ώρα μηδέν για Νετανιάχου

Ισραήλ: Ώρα μηδέν για Νετανιάχου

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές διαβουλεύσεις είχαν χθες οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία τους για κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα εκδιώξει από την εξουσία τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον κεντρώο αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και τον υπερεθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ εκπνέει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και αν η προσπάθεια αποβεί τελικά άγονη, το Κοινοβούλιο θα κληθεί να αναζητήσει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής, διαφορετικά το Ισραήλ θα οδεύσει προς τις πέμπτες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο ετών.

Το μεγάλο σοκ για τον 71χρονο Νετανιάχου ήρθε την Κυριακή, όταν η ετερόκλητη συμμαχία των αντιπάλων του ανακοίνωσε ότι επήλθε επί της αρχής συμφωνία για κυβέρνηση «αλλαγής». Η συμφωνία προβλέπει ότι πρωθυπουργικά καθήκοντα θα αναλάβει σε πρώτη φάση ο δεξιός Μπένετ, ο οποίος έχει ισχυρή επιρροή στους Εβραίους εποίκους των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ εν ευθέτω χρόνω η σκυτάλη θα παραδοθεί στον Λαπίντ. 

Στον υπό διαμόρφωση συνασπισμό συμμετέχουν επίσης φιλελεύθεροι, αριστεροί και ένα εκ των κομμάτων που εκπροσωπούν τους Αραβοϊσραηλινούς. Πολιτικοί αναλυτές στο Ισραήλ εκτιμούσαν ότι ο Νετανιάχου θα δώσει σκληρή μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή και ότι τίποτα δεν είχε κριθεί οριστικά μέχρι χθες, αν και έδιναν περισσότερες πιθανότητες στον σχηματισμό κυβέρνησης των αντιπάλων του.

«Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου την Κυριακή, ύστερα από τα νέα για τη σύγκλιση Μπένετ-Λαπίντ, παραπέμποντας στην πιθανολογούμενη συμμετοχή στον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχηματισμό του αραβοϊσραηλινού κόμματος. Στην ίδια δήλωση, ο Νετανιάχου, ο οποίος κυβερνά αδιαλείπτως τη χώρα του από το 2009, δήλωσε ότι η «ανίερη» συμμαχία του άλλοτε στενού συμβούλου του Μπένετ με κεντρώους, αριστερούς και αραβικής καταγωγής πολιτικούς συνιστά την «απάτη του αιώνα».

Η απάντηση του Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ήταν συγκρατημένη. «Σε μία εβδομάδα από τώρα το κράτος του Ισραήλ θα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Ξαφνικά θα είναι πιο ήρεμο. Οι υπουργοί θα εργάζονται χωρίς να προκαλούν, χωρίς να ψεύδονται και δίχως να προσπαθούν να ενσταλάξουν διαρκώς τον φόβο». Παρότι αποκάλεσε τον Μπένετ «φίλο του» και «εντολοδόχο πρωθυπουργό», ο κεντρώος πολιτικός προειδοποίησε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης».

Ενα από τα μειονεκτήματα της νέας κυβέρνησης, εάν τελικά σχηματιστεί, είναι ότι οι πιθανότητες να κάνει βήματα στον δρόμο για πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού διαγράφονται ισχνές, αν όχι ανύπαρκτες, λόγω των ριζικά διαφορετικών θέσεων των δύο πρωταγωνιστών. Φωνή των Εβραίων εποίκων, ο σκληροπυρηνικός Μπένετ ευνοεί την προσάρτηση του μεγαλύτερου μέρους της παλαιστινιακής Δυτικής Οχθης, ίσως και των δύο τρίτων της, από το Ισραήλ, ενώ ο Λαπίντ αναγνωρίζει ότι για να υπάρξει πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό, η χώρα του θα αναγκαστεί να επιστρέψει εδάφη που έχει προσαρτήσει. 

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έδειξε να συγκινείται στο ελάχιστο από την προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ. Αξιωματούχος από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) δήλωσε ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν «εξαιρετικά δεξιά» και «καθόλου διαφορετική από του Νετανιάχου».

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει δικαστική δίωξη για σκάνδαλο διαφθοράς, με κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εξουσίας. Ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από την εξουσία θα τον φέρει πιο κοντά στο φάσμα της καταδικαστικής απόφασης. Παρά τη δικαστική του περιπέτεια, το δεξιό κόμμα του, το Λικούντ, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής συσπειρωμένο γύρω του, αν και κάποιες φυγόκεντρες τάσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. Ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Παιδείας του Λικούντ, Γκίντεον Σάαρ, αναμένεται να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ δεν αποκλείουν και άλλες αποστασίες στο προσεχές μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή