ΗΠΑ: Δημοκρατικό «στοπ» στα εκλογικά σχέδια των Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: Δημοκρατικό «στοπ» στα εκλογικά σχέδια των Ρεπουμπλικανών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oμαδικά αποχώρησαν από τη Βουλή του Τέξας το βράδυ της Κυριακής οι βουλευτές των Δημοκρατικών, προκειμένου να αποτρέψουν τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί. Η «κίνηση ματ» του Δημοκρατικού Κόμματος, που αποστέρησε την ολομέλεια από τον ελάχιστο αριθμό βουλευτών για την ψήφιση της νέας νομοθεσίας πριν από την καθορισμένη προθεσμία, τα μεσάνυχτα, συνιστά σημαντικό πρόσκομμα στους Ρεπουμπλικανούς της πολιτείας, οι οποίοι είχαν θέσει την εκλογική μεταρρύθμιση μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. 

Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ υπονόησε ότι θα συγκαλέσει νέα διάσκεψη του πολιτειακού Κοινοβουλίου προκειμένου να επανεκκινήσει τη διαδικασία, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι ο νέος νόμος έχει την πλήρη στήριξή του.

Οι εξελίξεις της Κυριακής στην πραγματικότητα έθεσαν ένα νέο εμπόδιο στην προσπάθεια θέσπισης εξαιρετικά αυστηρής και περιοριστικής εκλογικής νομοθεσίας των Ρεπουμπλικανών. Αν είχε τελικά ψηφισθεί η νέα νομοθεσία, το Τέξας θα γινόταν μία από τις πιο δύσκολες, όσον αφορά την πρόσβαση στην κάλπη, πολιτείες των ΗΠΑ. 

Σε εθνικό επίπεδο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσπαθεί να θέσει όλο και περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα του εκλέγειν των Αμερικανών. Η προσδοκία τους αυτή γιγαντώθηκε μετά την ήττα του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις ηχηρές καταγγελίες του για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και «κλοπή» της νίκης. Οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να προωθούν τη νέα εκλογική νομοθεσία, παρά τις διαμαρτυρίες του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και των οργανώσεων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, εταιρειών και θρησκευτικών ηγετών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την εκλογική μεταρρύθμιση του Τέξας, μαζί με ανάλογες κινήσεις σε Τζόρτζια και Φλόριντα, ως «επίθεση κατά της Δημοκρατίας» που θέτει στο στόχαστρο δυσανάλογα Αφροαμερικανούς και ισπανόφωνους. 

Επίσης, κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει εκλογική νομοθεσία που θα διευρύνει την πρόσβαση στην κάλπη, θα περιορίσει τον ρόλο των χρημάτων στην πολιτική, θα ενισχύσει την επιβολή της ήδη ισχύουσας νομοθεσίας και θα μειώσει τη χειραγώγηση των εκλογικών περιφερειών. 

Εκτός του Τέξας, άλλες περιφέρειες, όπως οι Αριζόνα, Οχάιο και Μίσιγκαν, πιθανώς να προχωρήσουν στη θέσπιση νέας, αυστηρής εκλογικής νομοθεσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή