Συρία: Σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκροί στα 10 χρόνια πολέμου

Συρία: Σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκροί στα 10 χρόνια πολέμου

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 159.774 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δεκαετία πολέμου στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε ένα νέο απολογισμό που περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 θύματα, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώνεται τώρα απ’ αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η οποία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο στρατιωτικών και ιατρικών πηγών σε όλη τη Συρία, έκανε σήμερα λόγο για 494.438 νεκρούς από την αρχή του πολέμου, το 2011.

Η προηγούμενη καταμέτρηση του Παρατηρητηρίου, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάρτιο, ανερχόταν σε 388.000 νεκρούς.

Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει ωστόσο πως ο απολογισμός του δεν περιλαμβάνει περισσότερους από 47.000 κρατουμένους,, που φέρονται ότι έχασαν τη ζωή τους υποβαλόμενοι σε βασανιστήρια στις φυλακές του καθεστώτος, αλλά ο θάνατός τους δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο θλιβερός απολογισμός – Νεκρά περισσότερα από 25.000 παιδιά και έφηβοι

Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 159.774 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 25.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η μκο διευκρινίζει πως οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών είναι υπεύθυνες για τους περισσότερους απ’ αυτούς τους θανάτους.

Έχουν σκοτωθεί επίσης τουλάχιστον 168.000 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς ήταν σύροι στρατιώτες. Ανάμεσα στους μη Σύρους συμμάχους της Δαμασκού, έχουν σκοτωθεί 1.707 μαχητές του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η σύγκρουση στοίχισε επίσης τη ζωή 79.844 ανταρτών, περιλαμβανομένων ισλαμιστών, και 68.393 τζιχαντιστών, κυρίως των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, του πρώην συριακού κλάδου της Αλ-Κάιντα.

Το Παρατηρητήριο τεκμηρίωσε επίσης 57.567 θανάτους μέσα στις κυβερνητικές φυλακές και σε άλλα κέντρα κράτησης του καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή