Χριστοδουλίδης προς Μπλίνκεν: Eυγνώμων για τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό

Χριστοδουλίδης προς Μπλίνκεν: Eυγνώμων για τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διμερείς σχέσεις ΚύπρουΗΠΑ με αιχμή τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

«Εγκάρδια και θετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν», σημείωσε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Οι προοπτικές για ισχυρή και κοινά ωφέλιμη διμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι άριστες και μπορούν να καταστούν ακόμη πιο ωφέλιμες για την ευρύτερη περιοχή. Eυγνώμων στις ΗΠΑ για την σταθερή τους θέση στο Κυπριακό» συμπλήρωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπλίνκεν, με τον οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντηθεί όταν ο Αμερικανός αξιωματούχος υπηρετούσε την Kυβέρνηση Ομπάμα. Η συνομιλία ήταν θερμή και διήρκεσε 25 λεπτά.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το σημαντικό ρόλο αναγνωρίζουν στην περιοχή και βλέπουν τις ενέργειές της, ειδικά στη διαδικασία 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη κάποια εμπλοκή, πέραν της επαναβεβαίωσης της πάγιας υποστήριξης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μία στιγμή όπου η Τουρκία προωθεί διχοτομικές προτάσεις δύο κρατών.

Ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να ανεχτούν παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια, κάτι που μετέφεραν στην Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο.

Πηγές: Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή