Ένταση Ισπανίας – Μαρόκου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ένταση των τελευταίων εβδομάδων στις σχέσεις ανάμεσα στη Μαδρίτη και το Ραμπάτ, λόγω της φιλοξενίας στην Ισπανία του Μπραχίμ Γάλι, ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο, που επιδιώκει την απόσχιση της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε χθες αίτημα για άμεση φυλάκιση του Γάλι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αγωγή δεν προσκόμισε ενδείξεις που να στηρίζουν τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου από τον 71χρονο ηγέτη και τους συντρόφους του. 

Ο Γάλι εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Λογκρόνιο, στη βόρεια Ισπανία, με ψεύτικη ταυτότητα, αφού μπήκε στη χώρα με διπλωματικό διαβατήριο της Αλγερίας, με συναίνεση της Μαδρίτης. Η ισπανική κυβέρνηση επικαλέστηκε «ανθρωπιστικούς λόγους», αναφέροντας ότι ο Γάλι πάσχει από COVID-19. Καταθέτοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή του, ο εξόριστος στην Αλγερία ηγέτης του Πολισάριο αρνήθηκε κατηγορηματικά τις εις βάρος του κατηγορίες. Το Μαρόκο έχει αποσύρει τον πρεσβευτή του από τη Μαδρίτη και προειδοποιεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα αποκατασταθούν αν ο Γάλι φύγει από την Ισπανία υπό συνθήκες μυστικότητας, όπως έφθασε στη χώρα.

Το Μέτωπο Πολισάριο ιδρύθηκε το 1973, όταν η Δυτική Σαχάρα ήταν ισπανική αποικία, ως εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, την Αραβική Λαοκρατική Δημοκρατία της Σαχάρας. Μετά την απόσυρση της Ισπανίας, το 1975, το Μαρόκο κατέλαβε το βόρειο τμήμα της περιοχής και η Μαυριτανία το νότιο, για να ακολουθήσει ανταρτοπόλεμος του Πολισάριο και με τα δύο αραβικά κράτη. Στη συνέχεια, η Μαυριτανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης και αποσύρθηκε, αλλά το Μαρόκο κατέλαβε μονομερώς τα εδάφη της στη Δυτική Σαχάρα και το Πολισάριο και με τη στήριξη της Αλγερίας συνέχισε τον ένοπλο αγώνα του. Σήμερα, συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Σοσιαλιστική Διεθνή, οργανικό μέλος της οποίας είναι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Αντιδρώντας στη φιλοξενία του Γάλι από τους Ισπανούς, οι μαροκινές αρχές χαλάρωσαν προ δύο εβδομάδων την αστυνομική παρουσία γύρω από τον ισπανικό θύλακο της Θέουτα, στη βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα να τον κατακλύσουν πλήθη μεταναστών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς επαναπροωθήθηκαν τις επόμενες ημέρες στο Μαρόκο, αλλά εκατοντάδες ασυνόδευτων ανηλίκων εξαιρέθηκαν, καθώς βάσει της ισπανικής νομοθεσίας δεν μπορούσαν να απελαθούν.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καυτηρίασε τη στάση της Ισπανίας στην υπόθεση Γάλι, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Μαδρίτη να κατακεραυνώνει τους αποσχιστές (της Καταλωνίας) στο εσωτερικό της Ισπανίας, αλλά να τους υποστηρίζει στο εξωτερικό. Απαντώντας, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε «απαράδεκτο για μια κυβέρνηση να λέει ότι θα επιτεθεί στα σύνορά μας, θα τα ανοίξει σε 10.000 μετανάστες μέσα σε 48 ώρες, επειδή υπάρχει μια διαφορά σε θέμα εξωτερικής πολιτικής».

Η ισπανική Δικαιοσύνη εξετάζει δύο υποθέσεις για τον Γάλι και τους συντρόφους του, οι οποίοι κατηγορούνται για βασανιστήρια, απαγωγές και άλλα εγκλήματα πολέμου. Οι δικηγόροι του κάνουν λόγο για χαλκευμένες κατηγορίες, που εξυπηρετούν την προσπάθεια σπίλωσης του Πολισάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή