Ευρωπαϊκή άμυνα προωθεί η Γαλλία

Ευρωπαϊκή άμυνα προωθεί η Γαλλία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το ύφος των ΗΠΑ άλλαξε αλλά η ουσία του αιτήματος της Ουάσιγκτον προς την Ευρώπη παραμένει ίδια, όπως επεσήμανε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Politico.

«Ο τραχύς λόγος του προέδρου Τραμπ ως προς την κατανομή των βαρών εξέφραζε μια πραγματικότητα. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι και η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερα βάρη. Το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί στην Ασία. Ο,τι και να εύχονται οι Ευρωπαίοι, αυτό είναι δεδομένο», σημείωσε. 

Κατά την Παρλί, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας «συμβάλλει θετικά στην Ατλαντική Συμμαχία, δεν κινδυνεύει να την αποδυναμώσει». Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, η Γαλλίδα υπουργός απέφυγε να κάνει λόγο για «στρατηγική αυτονομία» της Ε.Ε., παρά μόνον για να επισημάνει ότι ο όρος αυτός έχει τρομάξει κάποιους. 

Ενώ υποστηρίζει την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, η Παρλί δεν συμφωνεί με την πρόταση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για αύξηση της κοινής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ. «Ολα αυτά τα χρήματα δεν θα αυξήσουν τα εθνικά κονδύλια για την άμυνα ούτε την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική προσπάθεια που ωφελεί το ΝΑΤΟ. Τι θα κάνουν; Κανείς δεν μπορεί να μας πει. Πρώτα θα διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό και μετά θα σκεφθούμε τι θα κάνουμε τα χρήματα;», διερωτήθηκε. 

Ως παράδειγμα των διαφορετικών προσεγγίσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Παρλί ανέφερε το έντονο στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κίνα. «Αν οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε μία μορφή αντιπαράθεσης, θέλουμε και εμείς οι Ευρωπαίοι να μπούμε στην αντιπαράθεση;», ρώτησε η Γαλλίδα υπουργός. Τέλος, σημείωσε ότι η σκυτάλη για την κατασκευή του ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους FCAS βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή