Ιταλία: Οργή για την αποφυλάκιση του «Γουρουνιού»

Ιταλία: Οργή για την αποφυλάκιση του «Γουρουνιού»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η αποφυλάκιση του «Γουρουνιού», του Ιταλού αρχιμαφιόζου Τζοβάνι Μπρούσκα, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά που δολοφόνησαν τον δικαστή Φαλκόνε και σκότωσε άλλους 100 ανθρώπους, έχει προξενήσει οργή στην Ιταλία. Ο Μπρούσκα αποφυλακίστηκε τη Δευτέρα, αφού εξέτισε ποινή κάθειρξης 26 ετών, κάνοντας χρήση διάταξης που είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Φαλκόνε και επιτρέπει την ευνοϊκή μεταχείριση μαφιόζων, εφόσον συνεργαστούν με τις Αρχές. 

Η αδελφή του Φαλκόνε και ο αδελφός του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, που δολοφονήθηκε από άλλον κλάδο της σικελικής μαφίας λίγες εβδομάδες μετά τον Φαλκόνε, το 1993, εξέφρασαν την οδύνη τους για την αποφυλάκιση, αλλά παράλληλα έδειξαν κατανόηση για τα οφέλη της διάταξης, Η φωτογραφία αρχείου είναι από τη σύλληψη του «Γουρουνιού», του Ιταλού αρχιμαφιόζου Τζοβάνι Μπρούσκα, και την ανάκρισή του στο Παλέρμο της Σικελίας, το 1996. Ο «νονός» που πυροδότησε τα εκρηκτικά που δολοφόνησαν τον δικαστή Φαλκόνε και σκότωσε άλλους 100 ανθρώπους αποφυλακίστηκε, εξέλιξη που έχει προξενήσει οργή στην Ιταλία. Σελ. 10που παρακίνησε τον Μπρούσκα να συνεργαστεί, οδηγώντας έτσι στην εξιχνίαση άλλων μαφιόζικων επιθέσεων. Αλλοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι η διάταξη προβλέπει ευνοϊκή μεταχείριση μόνο αν ο καταδικασθείς συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του Μπρούσκα, ο οποίος δεν αποκάλυψε όλα όσα ήξερε. Ιδίως, φέρεται να έχει αποκρύψει στοιχεία που αφορούν την περιουσία του, κάτι που ενδεχομένως θα του επιτρέψει να ζήσει έναν πολυτελή βίο.

«Προσεύχομαι να μην τον βρω μπροστά μου», είπε ο Σαντίνο ντι Ματέο, ο πρώτος από τη μαφιόζικη οικογένεια του Μπρούσκα που συνελήφθη και συνεργάστηκε με τις Αρχές, το 1994. Ο Μπρούσκα τον εκδικήθηκε δίνοντας εντολή στον αδελφό του και σε τρεις άλλους να απαγάγουν τον εντεκάχρονο γιο του, Τζουζέπε, τον οποίο κράτησαν επί δύο χρόνια, πριν τον στραγγαλίσουν και διαλύσουν τη σορό του σε οξύ. Μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου εξέφρασε αποτροπιασμό για την αποφυλάκιση, ενώ υπήρξαν εκκλήσεις για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή