Βρετανία: Μια πρώτη νίκη κατά της πανδημίας

Βρετανία: Μια πρώτη νίκη κατά της πανδημίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα-ορόσημο η χθεσινή για τη Βρετανία, αφού δεν σημειώθηκε ούτε ένας θάνατος από COVID, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Ιούλιο. Η Αγγλία, ωστόσο, ζει στους ρυθμούς της ινδικής μετάλλαξης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ίσως να ξεκινάει το τέταρτο πανδημικό κύμα. Το 75% των νέων λοιμώξεων οφείλεται στην επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα, όπως μετονομάστηκε η ινδική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)

Παρά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα και η άρση των μέτρων θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου οι αφίξεις από χώρες στην «κόκκινη» ζώνη διεκπεραιώνονται από διαφορετικό τερματικό σταθμό προκειμένου οι αποβιβαζόμενοι ταξιδιώτες να μη συναθροίζονται με άλλους, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας υποβάθμισε το επίπεδο κινδύνου της χώρας κατά μία βαθμίδα, από «πολύ υψηλό» σε «υψηλό», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Η Πολωνία πέρασε στο επόμενο στάδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ανακοινώνοντας ότι από τις 7 Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ανηλίκους άνω των 12 ετών. 

Ανησυχητική είναι η κατάσταση της πανδημίας στην Ασία. Στο Βιετνάμ, οι υγειονομικές αρχές αναγνώρισαν μια νέα «υβριδική μετάλλαξη» κορωνοϊού που περιλαμβάνει γενετικά στοιχεία από δύο εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη, το ινδικό και το βρετανικό. Ηδη, ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, προσπαθεί να διαπιστώσει κατά πόσον η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Στην Ινδία, μία ακόμη υγειονομική βόμβα διαφαίνεται στον ορίζοντα. Πολλοί ασθενείς με COVID-19 προσβάλλονται και από τον ανθεκτικό στα αντιμυκησιακά σκευάσματα μύκητα Candida auris (τον λευκό μύκητα), μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ σε όλο τον κόσμο, με θνησιμότητα που αγγίζει το 70%. 

Η κυβερνητική επανεξέταση του αριθμού θανάτων από COVID στο Περού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές απώλειες είναι περίπου τριπλάσιες από όσες είχαν καταγραφεί επισήμως και ανέρχονται σε 180.764. Ετσι, η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει τα θλιβερά πρωτεία με τους περισσότερους θανάτους (5.400) ανά εκατομμύριο κατοίκους. 

Τέλος, στις ΗΠΑ, η Μοderna κατέθεσε στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτημα οριστικοποίησης της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή