Περιμένοντας με λαχτάρα να μπεις σε μουσείο

Περιμένοντας με λαχτάρα να μπεις σε μουσείο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ουρά έξω από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης έφθανε μέχρι το πεζοδρόμιο και τους πλανόδιους πωλητές χοτ ντογκ, με τον κόσμο να περιμένει υπομονετικά μέσα στη βροχή. Πάνω από 10.000 Νεοϋορκέζοι επέλεξαν να επισκεφθούν το μουσείο της 5ης λεωφόρου την Κυριακή.

Στο Γκρίνουιτς Βίλατζ λάτρεις της τζαζ στάθηκαν στην ουρά για να μπουν στο υπόγειο κλαμπ «Smalls» και να απολαύσουν ζωντανή μουσική, ύστερα από πολύ καιρό. Τα εισιτήρια για τις πέντε προβολές του «8 1/2» του Φελίνι πουλήθηκαν σε λίγες ώρες στο Φιλμ Φόρουμ της οδού Χιούστον. Η βροχή το τριήμερο του Μεμόριαλ Ντέι ακύρωσε τα σχέδια για μπάνιο στις παραλίες, οικογενειακές γιορτές και ψήσιμο στην αυλή. Η αισιοδοξία των κατοίκων της αμερικανικής μεγαλούπολης ήταν όμως στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, εν μέρει χάρη στην αφθονία πολιτιστικών εκδηλώσεων και στον αυξανόμενο αριθμό εμβολιασθέντων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Αντριου Κουόμο, ήρε πολλές απαγορεύσεις που εμπόδιζαν τη λειτουργία χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Το τριήμερο του Μεμόριαλ Ντέι έδωσε την αφορμή για δοκιμαστική εφαρμογή των νέων κανόνων προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Στο Met, όπως αποκαλούν οι Νεοϋορκέζοι το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, ο αριθμός επισκεπτών έφθασε τις 10.000 το Σάββατο και την Κυριακή. Ο περίπατος στο Χάι Λάιν, το πρωτότυπο υπερυψωμένο πάρκο σε παροπλισμένη σιδηροδρομική γραμμή στη συνοικία του Τσέλσι, προσείλκυσε πλήθη που θύμιζαν τις παλιές καλές ημέρες πριν από την πανδημία.

Ο υγειονομικός συναγερμός δεν έχει λήξει, όμως. Στη Νέα Υόρκη καταγράφονται καθημερινά 383 κρούσματα κατά μέσον όρο, αν και το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 47% σε σύγκριση με τα μέσα Μαΐου. Ορατά σημάδια της πανδημίας βρίσκονται παντού. Στους κινηματογράφους του Κομπλ Χιλ οι θεατές έπρεπε να υποβληθούν σε θερμομέτρηση, ενώ κάθε κατειλημμένη θέση έπρεπε να περιβάλλεται από τέσσερις άδειες. Στο Met, υπάλληλος ασφαλείας συμβούλευε επισκέπτες, οι οποίοι περίμεναν να εισέλθουν στην έκθεση της Αλις Νιλ, να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους. 

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την υγειονομική κρίση, καθώς οι μάσκες είναι παντού. Παρά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για εμβολιασθέντες πολίτες, τα περισσότερα μουσεία διατηρούν το μέτρο, σεβόμενα τις ανησυχίες μερίδας πολιτών που δεν αισθάνονται άνετα σε μια θάλασσα ακάλυπτων προσώπων. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το κατάστημα πουλούσε την Κυριακή μάσκες με έκπτωση 35%, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει αρνητές της χρήσης τους.

Παρότι η πολιτεία κατήργησε τους περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών στα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού, εξακολουθεί να απαιτεί την τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, υποχρεώνοντας τα μουσεία να ορίσουν αυτοβούλως τον αριθμό επισκεπτών που θα φιλοξενούν. Το Μουσείο Εβραϊκής Κληρονομιάς, λ.χ., περιόρισε στο ήμισυ τον αριθμό των επισκεπτών, ενώ το πορτορικανικό Μουσείο του Μπάριο τον μείωσε στο 33%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή