Κυβερνοπειρατεία: «Κορυφαίοι στον κόσμο οι χάκερ μας», καυχιέται Ρώσος ειδικός

Κυβερνοπειρατεία: «Κορυφαίοι στον κόσμο οι χάκερ μας», καυχιέται Ρώσος ειδικός

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραδοχή ότι η Ρωσία έχει πολύ προωθημένη βιομηχανία ηλεκτρονικού εγκλήματος και πως Ρώσοι κυβερνοπειρατές συστηματικά μολύνουν ηλεκτρονικά συστήματα διεθνώς και πλήττουν τα κρυπτονομίσματα, προχώρησε ο επικεφαλής μεγάλου ρωσικού εργαστηρίου πληροφορικής. Παράλληλα καυχιέται ότι οι Ρώσοι χάκερς είναι οι κορυφαίοι στον κόσμο.

Ο Γεβγένι Κασπέρσκι είναι ένας από τους κορυφαίους Ρώσους εμπειρογνώμονες στο κυβερνοχώρο, και ιδρυτής του Εργαστηρίου Κασπέρσκι στο Νοβοροσίσκ. Η περιουσία του ανέρχεται στο 1 δισεκ. ευρώ και θεωρείται ότι έχει την εύνοια του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην εφημερίδα Κομερσάντ της Μόσχας ο 55χρονος δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι οι Ρώσοι είναι από τους πιο ικανούς εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, αν και δε θα πρέπει να τους χρεώνονται όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

«Στην πραγματικότητα όλοι επιτίθενται σε όλους. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι φυσικά οι ανεπτυγμένες χώρες διότι εκεί υπάρχουν περισσότερα για να κλέψει κανείς», είπε κυνικά ο κ. Κασπέρσκι.

Παραδέχθηκε πάντως ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία έχουν «πολύ ανεπτυγμένη βιομηχανία ηλεκτρονικού εγκλήματος», σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν πολύ λιγότερους χάκερς χάρη στην ικανότητα του FBI, όπως είπε.

Διαβάστε επίσης:

Σημείωσε ακόμη ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν συνήθως ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, οι Κινέζοι κυβερνοπειρατές ειδικεύονται στα botnet [δίκτυα που αλλοιώνουν και υποκλέπτουν στοιχεία με μηχανικό τρόπο], ενώ στη Λατινική Αμερική το ηλεκτρονικό έγκλημα των Ισπανόφωνων και Πορτογαλόφωνων ασχολείται περισσότερο με τα οικονομικά, τις απάτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε πιστωτικές κάρτες».

«Όσο για τα ρωσικά εγκληματικά κυκλώματα, αυτά ειδικεύονται στο cryptojacking», είπε, αναφερόμενος στη χρήση ιών που μολύνουν τα συστήματα πληροφορικής, υποκλέπτουν πληροφορίες και πλήττουν κρυπτονομίσματα.

«Σε ό,τι αφορά όμως στο επίπεδο πολυπλοκότητας και λεπτομέρειας στις επιθέσεις, οι Ρωσόφωνοι χάκερς έρχονται πρώτοι», είπε με… καμάρι ο κ. Κασπέρσκι στη ρωσική εφημερίδα.

Οι αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις ρωσικής προέλευσεις κατά αμερικανικώνοργανισμών και συμφερόντων έχουν οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Πηγή: Russia Today, Κομερσάντ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή