Χιλή: Τη θεσμοθέτηση των ομόφυλων γάμων προωθεί ο πρόεδρος Πινέρα

Χιλή: Τη θεσμοθέτηση των ομόφυλων γάμων προωθεί ο πρόεδρος Πινέρα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία κίνηση που εξέπληξε τους συντηρητικούς πολιτικούς συμμάχους του προχώρησε ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα, ανακοινώνοντας ότι η λατινοαμερικάνικη χώρα είναι έτοιμη να θεσμοθετήσει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. 

Με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια να είναι θεσμοθετημένο από το 2015, ο αριστερός πρώην Χιλιανός πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ προσπάθησε το 2017 να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει δυνατούς και τους γάμους μεταξύ άντρα και άντρα και γυναίκας και γυναίκας, το οποίο όμως «κόλλησε» στο κυριαρχούμενο από τους συντηρητικούς Κογκρέσο, παραμένοντας «κολλημένο» μέχρι και σήμερα.

Αυτό το νομοσχέδιο θέλει τώρα να μετατρέψει σε νόμο του κράτους ο Πινέρα, τονίζοντας στην ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Έθνους», πως νομίζει ότι «έχει έρθει η ώρα για ισότητα στον γάμο», καθώς και «για να εξασφαλιστεί η ελευθερία και η αξιοπρέπεια για όλους τους ανθρώπους». «Νομίζω ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αξία της ελευθερίας, στην οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία να αγαπάς και να κάνεις οικογένεια με έναν αγαπημένο άνθρωπο. Επίσης, την αξία της αξιοπρέπειας όλων των σχέσεων αγάπης και αφοσίωσης μεταξύ δύο ανθρώπων», προσέθεσε ο κεντροδεξιός Χιλιανός ηγέτης, υπογραμμίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ώστε η διαδικασία έγκρισης του να προχωρήσει άμεσα. 

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Πινέρα να δώσει άμεσα λύση σε ένα ζήτημα που εκκρεμεί χρόνια, προκάλεσε τριγμούς και αντιδράσεις στο εσωτερικό του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Χιλιανός πρόεδρος κατηγορήθηκε μέχρι και για «προδοσία», με έναν βουλευτή του κόμματος Εθνική Ανανέωση να γράφει χαρακτηριστικά στο Twitter: «Είναι έλλειψη σεβασμού και μία τρομερή προδοσία του χριστιανικού κόσμου». 

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Πινέρα αντικατοπτρίζει σε κάποιο βαθμό και τον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε πρόσφατα στο Συνταγματικό Συνέδριο, το νομοθετικό σώμα που θα αναλάβει να συντάξει το νέο σύνταγμα της Χιλής. Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες εβδομάδες, ανεξάρτητοι υποψήφιοι και υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κέρδισαν τη πλειοψηφία των εδρών στο συγκεκριμένο σώμα, αντανακλώντας την κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία παραμένει στα ύψη από το 2019, όταν ευρείες κινητοποιήσεις συντάραξαν τη χώρα, με ένα εκ των κύριων αιτημάτων τους να είναι και η αναθεώρηση του τρέχοντος συντάγματος, το οποίο συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990). 

Εφόσον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γίνει νόμος, η Χιλή θα γίνει η 8η λατινοαμερικάνικη χώρα που αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μετά την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη και το Μεξικό (σε 18 κρατίδια και την Πόλη του Μεξικού).

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή