ΗΠΑ: Η Φλόριντα απαγορεύει τη συμμετοχή διεμφυλικών σε γυναικεία αθλήματα

ΗΠΑ: Η Φλόριντα απαγορεύει τη συμμετοχή διεμφυλικών σε γυναικεία αθλήματα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή διεμφυλικών κοριτσιών και γυναικών σε γυναικείες αθλητικές δραστηριότητες απαγόρευσε η Φλόριντα και έγινε η ένατη και μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που προχωράει στο συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο μέτρο. Οι υπόλοιπες πολιτείες που έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα είναι η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Μισισίπι, η Μοντάνα, το Τενεσί και η Δυτική Βιρτζίνια, ενώ ο κυβερνήτης της Νότιας Ντακότας έχει υπογράψει ένα εκτελεστικό διάταγμα υπέρ της απαγόρευσης.

Όπως οι κυβερνήτες όλων των παραπάνω πολιτειών, ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον Ντε Σάντις ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και είναι πολιτικά ιδιαίτερα κοντά στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η υπογραφή του αθλητικού νομοσχεδίου έλαβε χώρα σε ένα χριστιανικό σχολείο στην πόλη του Τζάκσονβιλ, όπου ο κυβερνήτης εμφανίστηκε περιτριγυρισμένος από αρκετές έφηβες αθλήτριες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δήλωσε ότι ο νέος αυτός νόμος έχει σκοπό να εγγυηθεί τον δίκαιο χαρακτήρα των αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των πρωταθλημάτων και τουρνουά μεταξύ σχολείων, κολεγίων και πανεπιστημίων.

Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, τα κορίτσια και οι γυναίκες που έχουν πραγματοποιήσει αλλαγή φύλου, οφείλουν να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες του βιολογικού φύλου που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν. «Θα κινηθούμε με βάση τη βιολογία και όχι την ιδεολογία, όταν συμμετέχουμε σε αθλητικές δραστηριότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, εκφράζοντας ξεκάθαρα το σκεπτικό του νόμου, το οποίο κρίνει ως άδικο οι γυναίκες αθλήτριες να πρέπει να αντιμετωπίσουν αντιπάλους με πιο «βαριά» σωματική διάπλαση.

Στον αντίποδα, την κάθετη αντίθεση τους στον νόμο έχουν εκφράσει πολιτευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με την επιλογή του Ντε Σάντις να θεσπίσει τον νόμο την πρώτη ημέρα του «Μήνα Υπερηφάνειας», την περίοδο δηλαδή του χρόνου που η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τιμά τους αγώνες για ισότητα του παρελθόντος και προβάλλει με ηχηρό τρόπο τα κοινωνικά της αιτήματα, να μην μένει επίσης ασχολίαστη. Ειδικότερα, ένας βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε «προσβλητική» την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής, λόγω της συμβολικής σημασίας που αυτή φέρει για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η κριτική κατά του νόμου χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αχρείαστη και φορέα διακρίσεων, με ορισμένους να αναφέρουν ότι στοχεύει στα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των δεξιών υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή