Ισραήλ: Τίτλοι τέλους για την εποχή Νετανιάχου

Ισραήλ: Τίτλοι τέλους για την εποχή Νετανιάχου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιστορία θα γράψει ότι χθες, μέσα σε μία ημέρα, το Ισραήλ απέκτησε νέο πρόεδρο και νέο πρωθυπουργό, γυρίζοντας σελίδα ύστερα από 12 χρόνια διακυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αργά το βράδυ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατάφερε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Λίγες ώρες νωρίτερα, η ισραηλινή Βουλή είχε εκλέξει νέο πρόεδρο της χώρας, τον βετεράνο πολιτικό της Κεντροαριστεράς Ισαάκ Χέρτσογκ.

Το χθεσινό πολιτικό θρίλερ ολοκληρώθηκε έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και διεργασίες του Λαπίντ και των ηγετών των υπόλοιπων κομμάτων. Οι ελπίδες επιτυχίας του κεντρώου Λαπίντ, ωστόσο, είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από νωρίς, όταν το κόμμα του Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με το επίσης κεντρώο κόμμα «Μπλε και Ασπρο» του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Αργά το βράδυ, η  απόφαση του Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής της Ενωμένης Αραβικής Λίστας, να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Λαπίντ χαρακτηρίστηκε «ιστορική», αφού σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα αραβικό κόμμα συμμετέχει σε κυβέρνηση του Ισραήλ.  

Ομολογουμένως η θέση του νέου πρωθυπουργού είναι ιδιόμορφη. Ο λεγόμενος «Τζορτζ Κλούνεϊ του Ισραήλ», που έγινε γνωστός στην κοινή γνώμη χάρη στην επιτυχημένη δημοσιογραφική και τηλεοπτική του καριέρα, θα ανακοινώσει στον πρόεδρο της χώρας ότι έχει τη δεδηλωμένη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται κάποιος άλλος, ο σκληροπυρηνικός, δεξιός ηγέτης του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ. Η συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών προβλέπει ότι ο Μπένετ θα είναι πρωθυπουργός τα δύο πρώτα χρόνια της κυβερνητικής θητείας, για να δώσει τη σκυτάλη στον Λαπίντ, στη συνέχεια.

Στη νέα, άκρως ετερόκλητη ιδεολογικά, κυβέρνηση αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης το αριστερό κόμμα Μέρετς και εκείνο του δεξιού πρώην υπουργού Αμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. 

Ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν στις 9 Ιουλίου, υπήρξε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και υποψήφιος της αντιπολίτευσης απέναντι στον Νετανιάχου, στις εκλογές του 2015. Ο πατέρας του, Χαΐμ Χέρτσογκ, χρημάτισε πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, προτού εκλεγεί και αυτός πρόεδρος της χώρας. Το προεδρικό αξίωμα είναι εν πολλοίς συμβολικό στο Ισραήλ. Στις πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή του, ο Χέρτσογκ διεμήνυσε ότι θα εργαστεί για την ενότητα της χώρας, η οποία συγκλονίστηκε από τις πρωτοφανείς και αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων, στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στην Ιερουσαλήμ και του πολέμου στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή