Γερμανία: «Οι Πράσινοι χάνουν το λούστρο τους»

Γερμανία: «Οι Πράσινοι χάνουν το λούστρο τους»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πέντε εβδομάδες διήρκεσε η πρωτοκαθεδρία των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, η οποία φαίνεται ότι λαμβάνει τέλος. Οι Χριστιανοδημοκράτες του Αρμιν Λάσετ επέστρεψαν στην κορυφή, αλλά η διαφορά μιας μονάδας που τους χωρίζει από τους Πράσινους καταδεικνύει ότι όλα είναι ανοικτά στη μάχη για την ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. «Οι Πράσινοι χάνουν το λούστρο τους», σχολίασαν χθες οι Financial Times. Η δημοσκόπηση Trendbarometer τοποθετεί τους Χριστιανοδημοκράτες στο 25%, τους Πράσινους της Αναλένα Μπέρμποκ στο 24%, τους Σοσιαλδημοκράτες σε ισοψηφία με τους Φιλελεύθερους στο 14%, την AfD στο 9% και την Αριστερά στο 6%. Αν τα αποτελέσματα στις κάλπες έχουν καμία ομοιότητα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής παραμένει, καθώς υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Οι Πράσινοι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην κυβέρνηση και ως ελάσσονες εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών, αντικαθιστώντας τους Σοσιαλδημοκράτες. 

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική πρόκληση από τους Πράσινους λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους Χριστιανοδημοκράτες, που ανακοινώνουν όλο και αυστηρότερους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης, που διέρρευσαν στο πρακτορείο Reuters, προβλέπουν ότι η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στη χώρα θα φθάσει τα 95 gigawatt το 2030 (ο στόχος έως τώρα ήταν 71) και η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών θα φθάσει τα 150 gigawatt, από 100 που ήταν ο στόχος έως τώρα. 

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στην αναθεώρηση αυτή όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και διότι το προηγούμενο σχέδιό της είχε απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ως μη συμβατό προς τις υποχρεώσεις της χώρας για μείωση των εκπομπών ρύπων, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, του 2015. 

Το «άμεσο πρόγραμμα» για το 2022 προβλέπει επίσης συμπληρωματικές δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, 1,8 δισ. για την επιδότηση της ηλεκτροκίνησης και 1,2 δισ. για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τέλος, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο καθορισμός ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, φαίνεται να απομακρύνονται, καθώς η άρνηση των Χριστιανοδημοκρατών παραμένει. Επιπλέον, τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση ποδηλατικών υποδομών θα είναι το 2022 μικρότερα από ό,τι προβλεπόταν, καθώς υπήρξαν ζητήματα με την έλλειψη απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων που είχαν προϋπολογιστεί για το 2021.

Αλλα μέτρα που είχαν προαναγγελθεί, όπως η αύξηση της φορολόγησης των εκπομπών άνθρακα, δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων, καθώς το σύνολο των φορολογικών πολιτικών και των ενισχύσεων θα εξεταστεί ξεχωριστά, με γνώμονα τον περιορισμό των ρύπων. «Στις αρχές του 2022 θα προβλεφθεί συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος για την ενέργεια», αναφέρει η πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή