Αντιδράσεις για κινεζικό ΑΕΙ στη Βουδαπέστη

Αντιδράσεις για κινεζικό ΑΕΙ στη Βουδαπέστη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ονόματα Κινέζων αντικαθεστωτικών και συμβόλων της αντίστασης κατά του καθεστώτος του Πεκίνου επέλεξε να δώσει η Κριστίνα Μπαράνι, δήμαρχος του ένατου διαμερίσματος της Βουδαπέστης, στους δρόμους γύρω από το μελλοντικό κτιριακό συγκρότημα του κινεζικού Πανεπιστημίου Φουντάν. Τη διαφωνία του με τα σχέδια έχει, επίσης, εκφράσει ο δήμαρχος της πόλης, Γκεργκέλι Καράτσονι, μέλος του κόμματος των Πρασίνων. Το συνολικό κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 1,8 δισ. δολάρια, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τον συνολικό προϋπολογισμό για την Παιδεία στην Ουγγαρία, το 2019. Το έργο θα αναλάβει εξ ολοκλήρου κινεζική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία σκοπεύει να προσλάβει Κινέζους εργάτες, παραβιάζοντας την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Κριστίνα Μπαράνι, που υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση κατά του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, επέλεξε την τακτική αυτή θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την εγκατάσταση του κινεζικού πανεπιστημίου στην ουγγρική πρωτεύουσα. Η απόφαση του τοπικού διαμερισματικού συμβουλίου προβλέπει την ονομασία δρόμων γύρω από το Φουντάν προς τιμήν του εξόριστου Θιβετιανού θρησκευτικού ηγέτη Δαλάι Λάμα, των «μαρτύρων Ουιγούρων», του καθολικού καρδινάλιου Χσιέ Σικουάνγκ και της «ελευθερίας του Χονγκ Κονγκ». Οι προτάσεις για τα νέα ονόματα δρόμων έχουν ήδη κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Βουδαπέστης, με την απόφαση να αναμένεται εντός των προσεχών ημερών. Τη διαφωνία τους για την πρωτοβουλία της δημάρχου του ένατου διαμερίσματος εξέφρασαν πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης Ορμπαν, χαρακτηρίζοντάς την «ανέκδοτο» και «πρόκληση».

Ορισμένοι συνάδελφοί τους υπενθύμισαν στη δήμαρχο ότι η συνεργασία με το κινεζικό πανεπιστήμιο θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική οικονομία, προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας. Οι επικριτές της άφιξης του Φουντάν στη Βουδαπέστη ισχυρίζονται ότι το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον ουγγρικό προϋπολογισμό, ενώ τα δίδακτρα θα είναι απρόσιτα για τους Ούγγρους φοιτητές. Τα κτίρια του Φουντάν πρόκειται να κτιστούν σε περιοχή της συνοικίας που επρόκειτο να φιλοξενήσει φοιτητική εστία 8.000 κλινών για φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ, ποσοστό 31% διαφωνεί με τα σχέδια του Πανεπιστημίου Φουντάν, ενώ ξεπερνά το 75% μεταξύ των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή