Ισραήλ: Ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ χρειάζεται ο Λαπίντ

Ισραήλ: Ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ χρειάζεται ο Λαπίντ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ πρέπει να λάβει ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, εφόσον κατάφερε την τελευταία στιγμή να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. 

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου, για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο αντίπαλος του Νετανιάχου είχε περιθώριο, μέχρι τα μεσάνυχτα, να ενημερώσει τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν ότι συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 βουλευτών σε σύνολο 120 και κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για μια κυβέρνηση «αλλαγής». Μάλιστα, οι διαβουλεύσεις διήρκησαν πολλές μέρες και ο Λαπίντ κατάφερε να ανακοινώσει στον Ρίβλιν τον σχηματισμό κυβέρνησης, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. 

«Αυτή η κυβέρνηση θα είναι στην υπηρεσία όλων των πολιτών του Ισραήλ, περιλαμβανομένων όσων δεν είναι μέλη της, θα σέβεται όσους είναι αντίπαλοί της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενώσει τις διάφορες συνιστώσες της ισραηλινής κοινωνίας», διαβεβαίωσε ο Λαπίντ τον Ισραηλινό πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης⇒ Τέλος εποχής για Νετανιάχου

«Σας συγχαίρω, εσάς και τους επικεφαλής κομμάτων, για αυτή τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αναμένουμε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό προκειμένου να επικυρώσει την κυβέρνηση αυτή», απάντησε ο Ρίβλιν.

Στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες από την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργίας κυβέρνησης από οκτώ κόμματα (δύο αριστερών, δύο κεντρώων, τριών δεξιών και ενός αραβικού). 

 

«Το ενδεχόμενο μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ήταν κάτι που κανένας λογικός Ισραηλινός δεν επιθυμούσε», σημειώνει στο κεντρικό της άρθρο η Jerusalem Post η οποία κυκλοφόρησε τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. «Με δεδομένες τις διαφορετικές ιδεολογίες και φιλοσοφίες των κομμάτων (που συμμετέχουν στον συνασπισμό) το δύσκολο κομμάτι μόλις ξεκίνησε», προειδοποιεί παράλληλα.

 

 

«Η νεογέννητη κυβέρνηση έχει το δυναμικό για να διορθώσει τη δυσπιστία και την εχθρότητα, να κλείσει το χάσμα μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων και να μας οδηγήσει σε ένα λιγότερο χαώδη και πιο σταθερό δρόμο», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιαρίβ Λεβίν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου, ενδέχεται να προσπαθήσει να καθυστερήσει την ψηφοφορία, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αποχωρήσεις από τον συνασπισμό κατά του Νετανιάχου. Παράλληλα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, το κόμμα και οι δικηγόροι του προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο για να εμποδίσουν την έγκριση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού από την Κνεσέτ.

Διαβάστε επίσης⇒ Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ

Αν ο Λαπίντ κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, ενδέχεται να τερματίσει περισσότερα από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης στο Ισραήλ, με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν οδήγησαν σε σταθερή κυβέρνηση.

Την τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα είχε στηρίξει μια ισραηλινή κυβέρνηση, χωρίς όμως να συμμετέχει σε αυτή, ήταν το 1992 στη διάρκεια της «κυβέρνησης ειρήνης» του Γιτζάκ Ράμπιν. Αυτή τη φορά, το αραβικό κόμμα Ράαμ υπό τον Μάνσουρ Αμπάς υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινίσει αν θα συμμετέχει ενεργά στην κυβέρνηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή