ΚΟΣΜΟΣ

Μέλος ΔΣ της Ροσνιέφτ η πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας που χόρεψε με τον Πούτιν

Μέλος ΔΣ της Ροσνιέφτ η πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας που χόρεψε με τον Πούτιν

Μια πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, που είχε χορέψει στον γάμο της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κέρδισε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ροσνιέφτ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας.

Η Κάριν Κνάισλ είχε προξενήσει αναστάτωση όταν προσκάλεσε τον κ. Πούτιν στον γάμο της, κι ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο αποδέχθηκε την πρόσκληση, αλλά πήγε στον γάμο στην Αυστρία κρατώντας ένα μπουκέτο με λουλούδια και συνοδευόμενος από ομάδα Κοζάκων χορωδών που τραγούδησαν για τους νεόνυμφους.

Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν πήρε και την κα Κνάισλ για να χορέψουν, προκαλώντας μίγμα θυμηδίας και απογοήτευσης στους πολιτικούς κύκλους της Δύσης.

Μετά την αποχώρησή της από το υπουργείο το 2019 η κα Κνάισλ συμμετείχε τακτικά ως σχολιάστρια στις εκπομπές του ρωσικού ειδησεογραφικού δικτύου Russia Today.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ της Ροσνιέφτ ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το γραφείο τύπου της ρωσικής εταιρίας, ενώ μεταξύ των μελών του περιλαμβάνεται και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Είναι άγνωστο ακόμη ποιος θα είναι ο μισθός της Αυστριακής πολιτικού.

Οι μέτοχοι στην ετήσια συνέλευση ενέκριναν ως μέλη του εκτός από την Κάριν Κνάισλ, τους εκπροσώπους της Qatar Investments Authority Φαϊζάλ Αλσουβαϊντί και Χαμάντ Ρασίντ Αλ Μοχαναντί, τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Nord Stream 2 AG (διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2) Ματίας Βάρινγκ (πρώην στέλεχος της ανατολικογερμανικής Stasi), τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft, τον σύμβουλο της BP Russian Investments Limited Ρόμπερτ Ντάντλι και τον πρόεδρο του ΔΣ της Marcuard Holding Χανς Γιόργκ Ρούντολφ.

Μέλος του ΔΣ είναι επίσης ο κύριος εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ