Μπάκιγχαμ: Εκτός ανακτόρων «έγχρωμοι» και αλλοδαποί

Μπάκιγχαμ: Εκτός ανακτόρων «έγχρωμοι» και αλλοδαποί

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικά όχι σε «έγχρωμους μετανάστες και αλλοδαπούς» υπαλλήλους έλεγαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα The Guardian.

Τα νέα στοιχεία, που δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά, αποκαλύπτουν την πραγματική σχέση της βρετανικής βασιλικής οικογενείας της Αγγλίας με τον ρατσισμό. Επίσης, διαπιστώνεται ότι ειδικές ρήτρες εξαιρούσαν τη βασίλισσα και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ανακτόρων από τη νομοθεσία περί εξάλειψης φυλετικών διακρίσεων στην εργασία.

Τα σχετικά έγγραφα φυλάσσονταν στα βρετανικά εθνικά αρχεία. Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα, αποκαλύπτουν πως το 1968 ο λόρδος Τράιον, οικονομικός σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε ενημερώσει άλλους ανώτατους δημόσιους λειτουργούς ότι «δεν πρέπει να προσλαμβάνουν έγχρωμους μετανάστες ή αλλοδαπούς» σε υπαλληλικές θέσεις στα ανάκτορα, παρότι μπορούσαν να προσληφθούν ως υπηρετικό προσωπικό. Παραμένει ασαφές πότε έληξε αυτός ο αποκλεισμός. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν θέλησαν να σχολιάσουν την αποκάλυψη ή να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως πότε ήρθη ο κανόνας. Ωστόσο, τόνισαν ότι σύμφωνα με τα αρχεία που τηρεί το παλάτι, μέλη εθνικών μειονοτήτων άρχισαν να εργάζονται για τη βασιλική οικογένεια το 1990. Επίσης, η βασίλισσα Ελισάβετ εξαιρέθηκε από τη «νομοθεσία περί ισότητας» που καθιστά παράνομη την άρνηση εργασίας εξαιτίας φύλου ή εθνότητας. Η επί 40 χρόνια εξαίρεσή της αυτόματα σήμαινε ότι γυναίκες και μέλη μειονοτήτων που εργάζονταν για τη βασιλική οικογένεια δεν μπορούσαν να προσφύγουν στα δικαστήρια εφόσον αισθάνονταν ότι υπήρξαν θύματα ρατσιστικών διακρίσεων. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν αρνούνται ότι, πράγματι, η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν υπεράνω του συγκεκριμένου νόμου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η βασιλική αυλή διέθετε ένα άλλο σύστημα διαχείρισης τέτοιων καταγγελιών, χωρίς πάρα ταύτα να εξηγούν ποιο ήταν και πώς λειτουργούσε αυτό το σύστημα.

Η συζήτηση για τη βασιλική οικογένεια και τον ρατσισμό άνοιξε κυρίως μετά τις καταγγελίες του πρίγκιπα Χάρι για τον τρόπο συμπεριφοράς των ανακτόρων έναντι της Μέγκαν Μαρκλ, αλλά και του αγέννητου τότε γιου τους, Αρτσι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή