Μαϊάμι: Τείχος για την κλιματική αλλαγή

Μαϊάμι: Τείχος για την κλιματική αλλαγή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγους μήνες μετά το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα «Ιρμα» από τη νότια Φλόριντα, το 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρήγγειλε μελέτη για την προστασία της ακτογραμμής από επικίνδυνα παλιρροϊκά φαινόμενα κατά τη διάρκεια τροπικών καταιγίδων. Το σώμα μηχανικού του στρατού πρότεινε την κατασκευή τείχους μήκους 10 χλμ., που θα χωρίζει τις κατοικημένες περιοχές από την παραλία του Μαϊάμι.

Η πρόταση για το έργο, κόστους 6 δισ. δολαρίων, παραμένει στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, με την κατασκευή του αμφιλεγόμενου φράχτη να απέχει τουλάχιστον μία πενταετία. Η πρόταση κατασκευής τείχους ύψους 7 μέτρων κατά μήκος του γοητευτικού κόλπου του Μπισκέιν στο Μαϊάμι ήταν αρκετή για να οδηγήσει μερίδα των κατοίκων σε συνειδητοποίηση των θυσιών που απαιτούνται για την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η συζήτηση για τις προτεραιότητές μας και για την πολιτική των επόμενων 30 ετών καθίσταται πλέον επιτακτική. Κανείς δεν επιθυμεί, όμως, να εμπλακεί σε αυτή», λέει ο καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Μπέντζαμιν Κίρτμαν.

Το μητροπολιτικό Μαϊάμι είναι ίσως η πιο εκτεθειμένη πόλη απέναντι σε ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης των ωκεανών, ενώ οι κάτοικοι εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ, βιώνοντας κάθε χρόνο ολοένα και πιο βίαιες τροπικές καταιγίδες. Το σώμα μηχανικού του στρατού εστίασε στην παλίρροια που προκαλούν οι τροπικές καταιγίδες. Ακόμη και σε ημέρες νηνεμίας και ηλιοφάνειας η άνοδος της στάθμης του Ατλαντικού εκδηλώνεται με συχνές πλημμύρες των δρόμων της πόλης από θαλασσινό νερό, το οποίο διεισδύει μάλιστα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο δίκτυο αποχέτευσης, προκαλώντας ρωγμές στους παλιούς σωλήνες.

Παρότι η πολιτεία θα μπορούσε να συντονίσει πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες, που ελέγχουν τη Βουλή και τη Γερουσία της πολιτείας εδώ και 20 χρόνια, αγνόησαν επιδεικτικά την κλιματική κρίση. Σε προοίμιο πρόσφατου νόμου η Βουλή της πολιτείας παραδέχθηκε την ολιγωρία της και ψήφισε κονδύλια ύψους 200 εκατ. δολαρίων για αντιμετώπιση παλιρροϊκών φαινομένων και εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου. Ομοσπονδιακά κονδύλια 500 εκατ. δολαρίων θα επιτρέψουν την επέκταση των έργων σε άλλες απειλούμενες περιοχές της Φλόριντα. Η κομητεία Ντέιντ, όμως, στην οποία ανήκει το Μαϊάμι, εκτιμά ότι το συνολικό κόστος μόνο για την αντικατάσταση 120.000 απορροφητικών βόθρων με δίκτυο αποχέτευσης θα φθάσει τα 4 δισ. δολάρια.

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο του μηχανικού του στρατού εξαιτίας της πρότασης για οικοδόμηση του παραλιακού τείχους, άλλα σημεία της πρότασης βρίσκουν σύμφωνους τους κατοίκους της πόλης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή