«Ψηφιακό πορτοφόλι» για τους πολίτες της Ε.Ε.

«Ψηφιακό πορτοφόλι» για τους πολίτες της Ε.Ε.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα δυνητικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας κοινής, πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένης ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους έκανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κατάθεση πρότασής της για έναν νέο κανονισμό για μια «Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα»

Το «ψηφιακό πορτοφόλι» που εισηγείται η Επιτροπή θα επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. να αποθηκεύουν ψηφιακά έγγραφα ταυτότητας, άδεια οδήγησης, ιατρικό ιστορικό, πανεπιστημιακά πτυχία κ.ά. Το πορτοφόλι θα έχει τη μορφή εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα. Οι κάτοχοί του θα μπορούν με αυτό να νοικιάζουν αυτοκίνητα, να αποδεικνύουν την ηλικία τους, να αιτούνται δάνεια, να ανοίγουν λογαριασμούς, να καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις ή να εγγράφονται σε πανεπιστήμια της Ε.Ε. που εδρεύουν αλλού από εκεί όπου είναι πολιτογραφημένοι. Οι πάροχοι υπηρεσιών ανά την Ε.Ε. σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων (μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ύδρευση, υγεία, ταχυδρομικές υπηρεσίες, ψηφιακές υποδομές) θα είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίζουν τους χρήστες μέσω της νέας αυτής ψηφιακής ταυτότητας – όπως και οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Η χρήση του θα είναι προαιρετική, αλλά τα κράτη-μέλη θα είναι υποχρεωμένα να παρέχουν τη δυνατότητα αυτή στους πολίτες τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 63% των πολιτών της Ε.Ε. επιθυμεί μια ενιαία ψηφιακή ταυτότητα, που θα ισχύει για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Το νέο εργαλείο «θα μας επιτρέπει να κάνουμε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ό,τι κάνουμε στη δική μας, με ασφάλεια και διαφάνεια», ανέφερε χθες η αρμόδια εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Η πανδημία επιτάχυνε τρομακτικά την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και κατέστησε πολύ πιο άμεση την ανάγκη για ένα σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης», εξήγησε κοινοτική αξιωματούχος. Οπως ανέφερε η ίδια, το ψηφιακό πορτοφόλι θα συνοδεύεται από εξαιρετικά απαιτητικές προδιαγραφές ασφαλείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή