Ιταλία: Από κέντρο φιλοξενίας, σε ιταλικούς αμπελώνες

Ιταλία: Από κέντρο φιλοξενίας, σε ιταλικούς αμπελώνες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι έφθασε στην Τοσκάνη της Ιταλίας και οι αμπελώνες της χρυσίζουν κάτω από τις ηλιακές ακτίνες. Ο 24χρονος Χάγια Ανταμς αφαιρεί προσεκτικά από τα αμπέλια «μάτια» και βλαστούς για να γίνουν δυνατότερα. Είναι ένας από τους 24 αιτούντες άσυλο, από Ασία και Αφρική, που εργάζονται στους αμπελώνες των οινοποιείων Σίλβιο Νάρντι για την παραγωγή του φετινού κρασιού Brunello de Montalcino, ενός από τα πιο διάσημα και περιζήτητα της Ιταλίας. 

Αυτοί οι αμπελουργοί έρχονται από την Γκάνα, το Τόγκο, το Πακιστάν και άλλες χώρες και δεν είχαν καμία εμπειρία στην οινοποιία. Εδώ, όμως, βρήκαν εποχική απασχόληση με τη βοήθεια μιας τοπικής ΜΚΟ, η οποία συνδράμει τους αιτούντες άσυλο να βρουν νόμιμη εργασία. 

Ο Ανταμς χαίρεται πολύ που μαθαίνει μια νέα τέχνη. «Μου αρέσει να μελετώ πώς αναπτύσσεται το φυτό και θέλω να βελτιωθώ στη δουλειά μου. Μία ημέρα ίσως να μπορώ να διδάξω όσους έρχονται πώς να εργάζονται και να διαχειρίζονται τα αμπέλια», λέει. Σε ηλικία 14 ετών, ο νεαρός άνδρας εγκατέλειψε την πατρίδα του, την Γκάνα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εζησε δύο χρόνια στη Λιβύη, όπου φυλακίστηκε, και τελικά, μαζί με άλλους 114 ανθρώπους στοιβαγμένους σε μια βάρκα, κατάφερε να φθάσει στην Ιταλία. Μετά την παραμονή του σε κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αναζήτησε εργασία στο Βέλγιο, αλλά τελικά επέστρεψε στην Ιταλία και εγγράφηκε στο πρόγραμμα του γεωργικού συνεταιρισμού Σαν Φρανσέσκο. Οσοι συμμετέχουν σε αυτό πληρώνονται επτά ευρώ την ώρα και εργάζονται επί οκτώ ώρες, κυρίως κλαδεύοντας τα αμπέλια.

Ο Ανταμς δεν κρύβει την ικανοποίησή του που κατάφερε να εργάζεται σε κάτι που του αρέσει και να κερδίζει αρκετά χρήματα ώστε να στέλνει κάποια από αυτά στην Γκάνα. Οπως λέει, «αν είχα την ίδια εργασία στην πατρίδα μου δεν επρόκειτο να μεταναστεύσω ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή