Άσυλο στη Δανία… μέσω Ρουάντας

Άσυλο στη Δανία… μέσω Ρουάντας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Η κυβέρνηση της Δανίας ψήφισε νόμο που επιτρέπει την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου εκτός Ευρώπης, προξενώντας οργή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ΟΗΕ και της Κομισιόν. Ο στόχος είναι, όπως δήλωσε απερίφραστα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα μετανάστευσης, να μη ζητεί κανείς πια άσυλο στη Δανία.

«Αν υποβάλεις αίτηση ασύλου στη Δανία, ξέρεις ότι θα σταλείς πίσω σε χώρα εκτός Ευρώπης και συνεπώς ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράσμους Στόκλουντ στην κρατική ραδιοτηλεόραση DR. Ο νόμος ψηφίστηκε από τη δανική Βουλή με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά. Στη Δανία των 5 εκατ. κατοίκων, πέρυσι υποβλήθηκαν 1.500 αιτήσεις ασύλου, ενώ στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, το 2015, είχαν υποβληθεί 21.000 αιτήσεις ασύλου. 

Ο νόμος προσκρούει στις υποχρεώσεις της Δανίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα για τις διαδικασίες πρόσβασης στο άσυλο και στην προστασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανταλμπέρτ Ζανζ. «Δεν προβλέπεται ούτε από τους υπάρχοντες κανόνες της Ε.Ε. ούτε από τις προτάσεις του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο». 

Η Δανία έχει καθιερώσει εξαιρετικά σκληρή πολιτική ασύλου και επιδιώκει να δέχεται πρόσφυγες μόνο μέσα από το σύστημα ποσοστώσεων του ΟΗΕ. Αν ο νέος νόμος εφαρμοστεί, άτομα που βρίσκονται στο έδαφος της Δανίας και ζητούν άσυλο θα μπορούν να μεταφερθούν σε τρίτη χώρα, ώστε να εξεταστούν εκεί οι αιτήσεις τους. Δεν είναι σαφές ποια θα είναι η χώρα αυτή, αν και ο Στόκλουντ είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αρκετές υποψήφιες. 

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Ματίας Τεσφάγε, γιος μετανάστη από την Αιθιοπία, μετέβη τον Απρίλιο στη Ρουάντα, σε επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν διπλωματικές συμφωνίες για ζητήματα ασύλου. Στη συνέχεια, ο Τεσφάγιε δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθούν συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες. Πάντως, η Δανία και η Αυστρία έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τη λειτουργία κέντρου προσφύγων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο θα φιλοξενήσει πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη.

Τέτοιου είδους προτάσεις είχαν συζητηθεί για πρώτη φορά την περίοδο 2016-2018, στον απόηχο του προσφυγικού ρεύματος του 2015, αλλά εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν για νομικούς, ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και τώρα, υποστηρίζουν οργανώσεις όπως το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. 

«Η ιδέα να μεταθέσουμε εκτός των συνόρων την ευθύνη για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου είναι ανεύθυνη και προδίδει έλλειψη αλληλεγγύης», δήλωσε η γενική γραμματέας του συμβουλίου, Σαρλότε Σλέντε. Την περασμένη εβδομάδα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις κινδυνεύουν να βρουν μιμητές, τιμωρώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας και θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή