Φάουτσι σε Κίνα: Δώστε τα ιατρικά αρχεία όσων νόσησαν στο εργαστήριο το 2019

Φάουτσι σε Κίνα: Δώστε τα ιατρικά αρχεία όσων νόσησαν στο εργαστήριο το 2019

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχε πιθανή διαρροή από εργαστήριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση προς την Κίνα, να δώσει στην δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία συγκεκριμένων ανθρώπων των οποίων η ασθένεια μπορεί να προσφέρει πληροφορίες ζωτικής σημασίας για το κατά πόσο η COVID-19 προέκυψε ως αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο, έκανε ο Αμερικανός επικεφαλής επιδημιολόγος δρ. Άντονι Φάουτσι, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

«Θα ήθελα να δω τα ιατρικά αρχεία τριών ανθρώπων που καταγράφηκαν ως ασθενείς το 2019. Όντως ασθένησαν και αν ναι, ποιος ήταν ο ιός από τον οποίο αρρώστησαν», σημειώνει ο Φάουτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT.

Η αρχική πηγή του νέου κορωνοϊού ακόμα δεν είναι απολύτως σαφής και αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στο χώρο της επιστήμης. Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ερευνητές που εργάζονταν σε έναν ιολογικό εργαστήριο στην Γουχάν αρρώστησαν σοβαρά το 2019, έναν μήνα νωρίτερα από την μέρα που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της COVID-19.

Από την πλευρά του, επιστήμονες από την Κίνα απορρίπτουν το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής και υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε σε άλλες περιοχές πριν υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα στην Γουχάν. Οι ίδιοι προκρίνουν το σενάριο ο ιός να έφτασε στην Κίνα μέσω κατεψυγμένων τροφών ή μέσω εμπορίου άγριων ζώων.

Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο η χώρα του σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία των εννέα ασθενών, ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το εργαστήριο έχει κάποια σχέση με το ξέσπασμα της COVID-19. Στο πλαίσιο δηλώσεων του, επικαλέστηκε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι κανένα μέλος από το προσωπικό ή απόφοιτος έχει επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον ιό.

Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε «θεωρία συνωμοσίας» την αναφορά για διαρροή του ιού από εργαστήριο.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο Φάουτσι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ιός μεταδόθηκε αρχικώς στους ανθρώπους μέσω ζώων, σημειώνοντας ότι ακόμα κι αν ερευνητές του εργαστηρίου μολύνθηκαν από COVID-19, ενδέχεται να κόλλησαν το ιό μέσω του πληθυσμού της περιοχής.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή