Γερμανία: Παραίτηση Καθολικού αρχιεπισκόπου καταγγέλλοντας αδράνεια περί κακοποιήσεων

Γερμανία: Παραίτηση Καθολικού αρχιεπισκόπου καταγγέλλοντας αδράνεια περί κακοποιήσεων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του, υπό το βάρος των σεξουαλικών σκανδάλων στην καθολική εκκλησία, υπέβαλε στον Πάπα την Παρασκευή ο πρεσβύτερος των καθολικών κληρικών της Γερμανίας, λέγοντας ότι η εκκλησία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ο Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πάπα Φραγκίσκου της Ρώμης, μέσω επιστολής του στην οποία εξηγεί και τους λόγους της απόφασής του.

Ο Γερμανός Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινχ είπε συγκεκριμένα ότι επιθυμεί να αναλάβει μέρος της ευθύνης «για την καταστροφή από τη σεξουαλική κακοποίηση» εκ μέρους μελών της καθολικής εκκλησίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας της καθολικής εκκλησίας, ο Γερμανός κληρικός τόνισε ότι σύμφωνα με αλλεπάλληλες έρευνες και αναφορές τα 10 τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί μόνο «πολλά σφάλματα προσωπικής συμπεριφοράς και διαχείρισης», αλλά «και θεσμική και συστημική αστοχία» στην εκκλησία.

Διαβάστε ακόμη:

«Ορισμένοι στην εκκλησία δεν επιθυμούν να αναγνωρίσουν αυτό το στοιχείο της συνυπευθυνότητας που συνιστά συνέργεια του θεσμού, και γι’ αυτό αντιτίθενται σε κάθε διάλογο για μεταρρύθμιση και ανανέωση σε σχέση με την κρίση των κακοποιήσεων», πρόσθεσε στην επιστολή του ο Γερμανός καρδινάλιος.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 21ης Μαΐου, αλλά δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αρχιεπισκοπή του Μονάχου την Παρασκευή.

«Θέλω να το καταστήσω σαφές: Είμαι έτοιμος να αναλάβω την προσωπική ευθύνη, όχι μόνο για τα δικά μου σφάλματα, αλλά και για την εκκλησία ως θεσμό που έχω συντελέσει στη διαμόρφωσή της τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε στην επιστολή του ο καθολικός κληρικός.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή