Το κίνημα #MeToo καταγγέλλει τον Πάμπλο Πικάσο

Το κίνημα #MeToo καταγγέλλει τον Πάμπλο Πικάσο

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον γύρο των ισπανικών -και όχι μόνο- μέσων ενημέρωσης έκανε μία διαμαρτυρία που οργάνωσε μία καθηγήτρια στη σχολή καλών τεχνών της Βαρκελώνης, σκοπεύοντας να ρίξει φως στην αμφισβητούμενη συμπεριφορά του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο απέναντι στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, η Μαρία Λόπις και επτά φοιτήτριές της εμφανίστηκαν στο Μουσείο Πικάσο φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Πικάσο, κακοποιητής γυναικών» και φωνάζοντας συνθήματα για την Ντόρα Μάαρ, Γαλλίδα ζωγράφο που πιστεύεται ότι υπέστη κακοποίηση από τον Πικάσο κατά τη διάρκεια της σχέσης τους μεταξύ του 1930 και του 1940.

Η διαμαρτυρία προστέθηκε στον παγκόσμιο διάλογο για τη κακομεταχείριση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες, με αποκορύφωμα το κίνημα #MeToo, το οποίο περιλαμβάνει την επανεκτίμηση της συμπεριφοράς των γνωστών προσωπικοτήτων.

Στην Ισπανία, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν προχωρήσει στο πολιτικό κομμάτι τα τελευταία χρόνια μετά από πολλές υποθέσεις βιασμού και κακοποίησης.

Η 45χρονη Λόπις, ανέφερε πως «δεν ήταν επίθεση απέναντι στον καλλιτέχνη Πικάσο», σημειώνοντας πως δεν πιστεύει «στην ακύρωση του πολιτισμού, αλλά στην αλήθεια, στο να μην κρύβονται κάποια πράγματα».

Ο βιογράφος Εμμανουήλ Γκιγκόν, δήλωσε στην εφημερίδα La Vanguardia ότι σέβεται τη διαμαρτυρία και ότι ο Πικάσο ήταν αναμφισβήτητα «φαλλοκράτης», πρόσθεσε όμως ότι δεν γνώριζε περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή