Κορωνοϊός: Έκκληση Φάουτσι προς Πεκίνο για ιατρικά αρχεία

Κορωνοϊός: Έκκληση Φάουτσι προς Πεκίνο για ιατρικά αρχεία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς το Πεκίνο να δημοσιοποιήσει τους ιατρικούς φακέλους εννέα ατόμων, καθώς εκεί ίσως κρύβεται η προέλευση του πανδημικού στελέχους του κορωνοϊού, αν δηλαδή προέρχεται από εργαστηριακή διαρροή, απηύθυνε ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο «εθνικός λοιμωξιολόγος» των ΗΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. 

«Θα επιθυμούσα να δω τους ιατρικούς φακέλους τριών ατόμων που εργάζονταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν και φέρονται να αρρώστησαν το 2019 (σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών). Πράγματι συνέβη αυτό και από ποια ασθένεια έπασχαν;», αναρωτήθηκε ο δρ Φάουτσι. 

Ωστόσο, ο Αμερικανός επιστήμονας τόνισε ότι η αρχική μετάδοση του κορωνοϊού από τα ζώα στον άνθρωπο παραμένει το πιο πιθανό ενδεχόμενο. «Ανέκαθεν πίστευα ότι το πιο πιθανό σενάριο, δεδομένης της εμπειρίας μας με τους ιούς του Sars, του Mers, του Εμπολα, του AIDS, της γρίπης των πτηνών και των χοίρων, που προκάλεσε την πανδημία του 2009, είναι ότι ο πανδημικός κορωνοϊός μεταπήδησε σε εμάς από κάποιο ζώο», είπε και εξήγησε ότι «ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είχαν προσβληθεί οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Ιολογίας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κόλλησαν εκεί. Μπορεί να μολύνθηκαν στην κοινότητα». Ο δρ Φάουτσι κατέληξε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της έρευνας έως ότου αποδειχθεί η θεωρία της φυσικής προέλευσης και αποκλειστεί κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Ακόμη, ο λοιμωξιολόγος απέρριψε τα περί ευθύνης του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, του οποίου είναι επικεφαλής, επειδή χρηματοδότησαν τις έρευνες του κινεζικού Ινστιτούτου, λέγοντας: «Δηλαδή αυτό που ισχυρίζονται είναι ότι εμπλεκόμαστε με κάποιο τρόπο στην έναρξη της πανδημίας επειδή χρηματοδοτήσαμε με 120.000 δολάρια ένα ίδρυμα με πόρους πολλών δισ. δολαρίων, προκειμένου να ερευνήσει τους κορωνοϊούς των νυχτερίδων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δρ Ουάνγκ Ουενμπίν, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του δρος Φάουτσι ή να αποκαλύψει αν το Πεκίνο θα δώσει στη δημοσιότητα τους ιατρικούς φακέλους των εννιά ανθρώπων που αρρώστησαν το 2019, αλλά επέμεινε ότι τα περί εργαστηριακής διαρροής του κορωνοϊού είναι «θεωρίες συνωμοσίας», τονίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος στο Ινστιτούτο δεν προσβλήθηκε από κορωνοϊό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή