Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη γενικά ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης, στην Αγγλία διαφαίνεται πλέον σαφώς η δυσκολία της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων, που έχει προγραμματιστεί για την 21η Ιουνίου. Αυτό υπογράμμισε χθες ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, επιδημιολόγος του Imperial College του Λονδίνου και πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, δήλωσε, είναι κατά 30% έως 100% πιο μεταδοτική από τη βρετανική, η οποία ήταν ήδη υπερμεταδοτική, χαρακτηριστικό που ενδέχεται να έχει δραματικές συνέπειες. 

Ερευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες του University College London, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Κασσιώτης, διαπίστωσε ότι μία τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι αναγκαία για τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα εξαιτίας της περιορισμένης αποτελεσματικότητάς του (κατά 17%) έναντι της ινδικής μετάλλαξης.

Οι ερευνητές είδαν ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου ήταν κατά μέσον όρο πέντε φορές χαμηλότερα έναντι τις ινδικής μετάλλαξης, συγκριτικά με αυτά στο «συμβατικό» μη μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μετά την πρώτη εμβολιαστική δόση, μόλις το 32% των εμβολιασθέντων εμφάνισε αισθητή παραγωγή αντισωμάτων έναντι της ινδικής μετάλλαξης. Το ανάλογο ποσοστό έναντι του συμβατικού στελέχους κορωνοϊού ήταν 79%.

Από το μέτωπο των εμβολίων, όμως, υπάρχουν και καλά νέα. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες παρενέργειες από τη χορήγηση συνδυασμού εμβολιαστικών δόσεων του Sputnik V και του σκευάσματος της AstraZeneca κατά την κλινική δοκιμή. Ενθαρρυντικά είναι, επίσης, τα συμπεράσματα μιας άλλης βρετανικής μελέτης, και πάλι του UniversityCollege London, για τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας από τον κορωνοϊό. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά τους τρίτους πρώτους μήνες από την αρχική λοίμωξη είναι μηδαμινός, ενώ ακόμα και δέκα μήνες αργότερα, όσοι είχαν νοσήσει διέτρεχαν κατά 85% μικρότερο κίνδυνο νέας λοίμωξης. 

Τέλος, στις ακτές της πόλης Γκανγκνεούνγκ, δημοφιλούς προορισμού για κολυμβητές, στη Νότια Κορέα, drones όχι μόνο θα εποπτεύουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά θα θερμομετρούν τους λουομένους, ώστε οι εμπύρετοι να οδηγούνται σε σταθμούς τεστ COVID.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή