Αύξηση κρουσμάτων σε 70 χώρες, μείωση σε 107 – Η εικόνα στην Ελλάδα

Αύξηση κρουσμάτων σε 70 χώρες, μείωση σε 107 – Η εικόνα στην Ελλάδα

Πολλές χώρες αναφέρουν λιγότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές χώρες αναφέρουν λιγότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW, συνοψίζοντας την κατάσταση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Νέες τοποθετήσεις ειδικών για παρενέργειες και τείχος ανοσίας

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, στόχος όλων των χωρών είναι να καταγράψουν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες. Επί του παρόντος, αυτό το έχουν καταφέρει έξι από τις 188 χώρες και εδάφη που περιλαμβάνει στη σύνοψή της η Deutsche Welle. Πρόκειται για το Τατζικιστάν, το Βατικανό, της Νήσους Μάρσαλ, τα Σαμόα, τις Νήσους Σολομώντα και το Βανουάτου.

Τις τελευταίες 14 ημέρες, αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε σε 70 χώρες. Εξ αυτών, σε 13 ανακοινώθηκαν υπερδιπλάσια νέα κρούσματα, σε σύγκριση το προηγούμενο 14ήμερο.

Στις χώρες όπου ήταν θεαματική η αύξηση νέων κρουσμάτων περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, τα Φίτζι, το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, η Ταϊβάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γουινέα Μπισάου, η Λιβερία, η Ναμίμπια, η Ουγκάντα, η Ζάμπια, η Αϊτή και η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Σταθερή ήταν η κατάσταση σε 11 χώρες, οι οποίες κατέγραψαν παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο 14ήμερο.

Λιγότερα νέα κρούσματα κατέγραψαν 107 χώρες, σύμφωνα με τη DW, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι 38 χώρες κατέγραψαν λιγότερα από τα μισά νέα περιστατικά το τελευταίο 14ήμερο, σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Στον παγκόσμιο χάρτη, αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, σε αφρικανική έθνη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία. Βελτιωμένη φαίνεται να είναι η εικόνα στην Ευρώπη.

Άνοιξαν μουσεία στην Ολλανδία – Προτοιμασίες για το Euro στη Σεβίλλη

Τις πύλες του για το κοινό άνοιξε στο μεταξύ το μουσείο Βαν Γκογκ στην Ολλανδία, μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Την ίδια ώρα, στη Σεβίλλη της Ισπανίας οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ενόψει του Euro.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Euronews, στο Βέλγιο από τον Ιούλιο θα μπορούν να εμβολιαστούν και οι έφηβοι ηλικίας 16 και 17 ετών.

932 νέα κρούσματα, 35 θάνατοι, 416 διασωληνωμένοι

Σε 932 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία διαγνώστηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σήμερα, Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, ανακοινώθηκαν 35 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 416 ασθενείς.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 49.808 τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,87%.

Πλήρως εμβολιασμένος ένας στους πέντε

Ενας στους πέντε πολίτες της χώρας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του έναντι της COVID-19, ενώ ειδικά στη νησιωτική χώρα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 27%, με το 40% των νησιωτών να έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες: Πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών και εν συνεχεία για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών. Αυτά ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος χαρακτήρισε τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έναντι της COVID-19 στη χώρα μας «εντυπωσιακό», μη αποδεχόμενος σχόλια περί επιβράδυνσης των εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους έξι εκατομμύρια εμβολιασμούς

«Σήμερα το πρωί ξεπεράσαμε τους έξι εκατομμύρια εμβολιασμούς», τόνισε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ανίχνευση του κορωνοϊού με τον ήχο του βήχα

Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός των 18 – 29

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18 – 29. Για αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 – 29 και 18 – 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».

Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων

Την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους ελέγχους και τα πρόστιμα για τα «κορωνοπάρτι» προανήγγειλε την Παρασκευή ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα ελέγχου γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των διαγνώσεων COVID-19 μειώθηκε κατά 15%, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ΜΕΘ κατά 10% και οι θάνατοι λόγω της νόσου κατά 27%.

Με πληροφορίες από DW

Τελευταίες ειδήσεις

Φρεγάτες: Έμεινε εκτός η ισπανική πρόταση

G7: Ιστορική συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή