Χάρι-Μέγκαν: Τι σημαίνει το όνομα του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας

Χάρι-Μέγκαν: Τι σημαίνει το όνομα του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που το νέο μέλος της οικογένειας του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, η Λίλιμπετ «Λίλι» Νταϊάνα Μάουντμπαντεν – Ουίνσδορ, μετρά τις πρώτες ώρες ζωής, έχει στηθεί μία συζήτηση γύρω από το όνομα που επέλεξαν ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Λίλιμπετ προέρχεται από το χαϊδευτικό της βασίλισσας Ελισάβετ και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά όταν η ίδια ήταν μικρό παιδί και δεν μπόρεσε να προφέρει το όνομά της σωστά.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Πάνω από 50.000 υπογραφές για την οριστική «αποπομπή» του πρίγκιπα Χάρι

Ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ της Μεγάλης Βρετανίας, τη φώναζε στοργικά «Λίλιμπετ», μιμούμενος τις προσπάθειές της να πει «Ελισάβετ». Έκτοτε το όνομα αυτό έμεινε στην οικογένειά της, με τον δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππο να αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο στη σύζυγό του.

Γράφοντας στη πεθερά του μετά το γάμο τους ο Φίλιππος ανέφερε: «Η Λίλιμπετ είναι το μόνο “πράγμα” στον κόσμο που είναι απολύτως πραγματικό για μένα».

Ωστόσο, ο Χάρι και η Μέγκαν δήλωσαν ότι η κόρη τους, το 11ο δισέγγονο της βασίλισσας, θα είναι γνωστή ως Λίλι (Lili), μια παραλλαγή στο όνομα του κρίνου (Lily), που συμβολίζει την αγνότητα, τη δέσμευση, την αναγέννηση και τη γονιμότητα.

Το μεσαίο όνομα της Λίλι, το Νταϊάνα είναι προς τιμή της μητέρας του Χάρι, η οποία θα γινόταν 60 ετών την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, εάν δεν είχε πεθάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997 όταν ο πρίγκιπας ήταν μόλις 12 ετών.

Το όνομα Νταϊάνα έχει τις ρίζες του σε ινδοευρωπαϊκή λέξη με την οποία αναφερόμαστε στο θεϊκό και είναι επίσης το όνομα της ρωμαϊκής θεάς της γονιμότητας και του κυνηγιού.

Διαβάστε ακόμη: Σε δημόσια θέα το νυφικό της Νταϊάνα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια (εικόνες)

Ο μεγαλύτερος αδερφός της Λίλιμπετ είναι ο Άρτσι Χάρισον Μάουντμπαντεν – Ουίνσδορ. Το Άρτσι που σημαίνει γνήσιος, τολμηρός ή γενναίος είναι το υποκοριστικό του Άρτσιμπαλντ, ενώ ο Χάρισον- ένα όνομα που αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επώνυμο – κυριολεκτικά σημαίνει «γιος του Χάρι».

Όπως ο Άρτσι, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να αποκτήσει βασιλικό τίτλο όταν γεννήθηκε το 2019, έτσι και η Λίλι δεν επιτρέπεται να φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας, καθώς και οι δύο βρίσκονται πιο μακριά στη λίστα της διαδοχής σύμφωνα με κανόνες που έχουν καθοριστεί εδώ και 100 χρόνια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μετά το θάνατο της βασίλισσας, μόλις ο παππούς τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, γίνει βασιλιάς.