Οργή Ρωσίας για την εμφάνιση της Ουκρανίας στο Euro

Οργή Ρωσίας για την εμφάνιση της Ουκρανίας στο Euro

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργή της Ρωσίας προκάλεσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουκρανίας, μετά τα αποκαλυπτήρια της εμφάνισης που θα φορά η ουκρανική εθνική ομάδα στα τελικά του Euro και στην οποία αποτυπώνεται ένας χάρτης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα θεωρεί ρωσικό έδαφος. Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την κίνηση του Κιέβου «προκλητική». 

Η εμφάνιση παρουσιάστηκε χθες, Κυριακή, λίγες ημέρες πριν τη σέντρα της διοργάνωσης. Στο μπροστινό της μέρος, διαγράφονται με άσπρη λεπτή γραμμή τα σύνορά της χώρας. Στο πίσω μέρος, μάλιστα, είναι γραμμένο το μότο «Δόξα στην Ουκρανία!» και στο εσωτερικό της «Δόξα στους ήρωες!», δύο φράσεις που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία ως επίσημοι στρατιωτικοί χαιρετισμοί. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, κράτησε χαμηλότερους τόνους από άλλους αξιωματούχους, καθώς ερωτηθείς αν η εμφάνιση θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση σε περίπτωση που Ουκρανία και Ρωσία τίθεντο αντιμέτωπες, απάντησε: «Ο αθλητισμός είναι αθλητισμός και θα πρέπει να είμαστε υπεράνω της υποκίνησης μίσους μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών». 

Από την πλευρά της, ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, με ανάρτησή της στα social media, μίλησε για εθνικιστικά σλόγκαν, ναζιστικών απηχήσεων.  

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρώσου βουλευτή Ντμίτρι Σβίστσεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική πρόκληση», τονίζοντας ότι «η απεικόνιση μιας ρωσικής περιοχής (σ.σ. της Κριμαία κατά τη Μόσχα) σε ουκρανικό χάρτη είναι παράνομη». 

Από την πλευρά της, πάντως, με ανάρτηση στο Twitter, την ουκρανική εμφάνιση επικρότησε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα έγραψε σε δικό του tweet: «Απευθύνομαι σε όσους αναστατώνονται επειδή δεν αντέχουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά μας ή τον επίσημο χαιρετισμό μας: Δεν θα επιτρέψουμε να προσβάλλονται τα εθνικά μας σύμβολα!». 

Οι δύο ομάδες λαμβάνουν μέρος σε διαφορετικούς ομίλους του Euro, ωστόσο δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωπες στη νοκ – άουτ φάση της διοργάνωσης. 

με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή