ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στα Βαλκάνια

Προσπάθειες διείσδυσης σε Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Αλβανία

Ο Ερντογάν στα Βαλκάνια

Εντατικές προσπάθειες διπλωματικής διείσδυσης σε βαλκανικές χώρες αναπτύσσει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν τα οικονομικά και άλλα «δώρα» που προσφέρει η Αγκυρα, με σαφή στόχο να υπερκεράσει την ελληνική επιρροή στην περιοχή.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ελληνοτουρκικά: Ρητορική έντασης από Άγκυρα

Το περασμένο Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, στο ιστορικό μέγαρο Βαχντετίν, με θέα στον Βόσπορο, κατοικία των διαδόχων των σουλτάνων κατά την ύστατη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «τις φιλικές σχέσεις και τη δυναμική συνεργασία» μεταξύ των χωρών τους σε διάφορους τομείς.

Η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρεται ζωηρά για τουρκικές επενδύσεις, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξή της και να μειωθεί η ανεργία, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 17%. Το θέμα συζητήθηκε στο δείπνο εργασίας μεταξύ των δύο προέδρων, όπου ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα για διόγκωση των τουρκικών επενδύσεων ύστερα από τη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που συνομολόγησαν Σκόπια και Αγκυρα.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία κατέχει «ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Τούρκων πολιτών», υπογραμμίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις και τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Υποσχέθηκε ότι θα ενθαρρύνει τουρκικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα στη χώρα και ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα προσφέρει στα Σκόπια 30.000 κινεζικά εμβόλια Sinovac, τα οποία παρασκευάζονται στην Τουρκία.

Στην ίδια προσπάθεια ανάσχεσης της δυναμικής που έχουν αποκτήσει τελευταία οι σχέσεις της Ελλάδας με βαλκανικές χώρες κατατάσσουν τουρκικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας στις 2 Ιουνίου, ο Ερντογάν προσέφερε στα Τίρανα τουρκική βοήθεια για την κατασκευή εργοστασίου ικανού να παρασκευάζει επτά διαφορετικούς τύπους εμβολίων. Επιπλέον, πρότεινε στον Ράμα να προμηθευθεί από την Τουρκία σύστημα ελέγχου με εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία θα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την οδική κυκλοφορία και την ακτοπλοΐα, τις αγροτικές καλλιέργειες, τα δάση, τη δημόσια τάξη και άλλες δραστηριότητες.

Σημαντική κρίνεται και η συνάντηση που είχε ο Ερντογάν την Κυριακή, επίσης στο μέγαρο Βαχντετίν, με ηγετικά στελέχη του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες (MRF), το οποίο εκφράζει κατά κύριο λόγο τουρκογενείς πολίτες της Βουλγαρίας. Το μειονοτικό κόμμα εκπροσώπησαν ο ηγέτης του Μουσταφά Καρανταγί και ο ευρωβουλευτής του Ιλχάν Κιουτσούκ, ενώ από τουρκικής πλευράς παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). 

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντησή τους, οι Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν θα εστιάσουν στα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και του Αφγανιστάν, ενώ θα συζητήσουν σε πραγματιστικό (business-like) πνεύμα τις υπάρχουσες διαφορές στις διμερείς τους σχέσεις.

Τελευταίες ειδήσεις