Αφγανιστάν: «Προελαύνουν» οι Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Αφγανιστάν: «Προελαύνουν» οι Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Οι αντάρτες Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τουλάχιστον εννέα περιοχές, σημειώνοντας μια σειρά νίκες τις τελευταίες εβδομάδες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επίσημη έναρξη της απόσυρσης των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την 1η Μαΐου, οι αντάρτες Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τουλάχιστον εννέα περιοχές, σημειώνοντας μια σειρά νίκες τις τελευταίες εβδομάδες. 

Μετά την κατάληψη την Κυριακή δύο περιοχών στις επαρχίες Φαριάμπ και Γκορ, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα ακόμη μία περιοχή, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Τα κυβερνητικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την περιοχή Ντάουλατ Άμπαντ στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ πριν τα ξημερώματα και κατέφυγαν στη γειτονική περιοχή Αντχόι χωρίς να εμπλακούν με τους αντάρτες, δήλωσαν τρεις τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Αμπντούλ Ζαχίρ Φαϊζάντα, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων

Η τύχη περισσότερων από 12 μελών των δυνάμεων ασφαλείας παραμένει άγνωστη καθώς έχουν καταρρεύσει οι τηλεπικοινωνίες, επεσήμανε ο τοπικός σύμβουλος Αμπντούλ Αχάντ Αλιμπέκ.

Η Ντάουλατ Άμπατ πολιορκούνταν επί τρία χρόνια. Οι κυβερνητικές δυνάμεις λάμβαναν ενισχύσεις μόνο από αέρος, καθώς η παροχή βοήθειας οδικώς ήταν αδύνατη επειδή οι Ταλιμπάν έλεγχαν όλους τους δρόμους που οδηγούσαν στην περιοχή.

Στην επαρχία Γκάζνι, στα νοτιοανατολικά, οι αντάρτες κατέλαβαν δύο σημεία έλεγχου των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Αμπ Μπαντ, με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για σφοδρές μάχες σε τουλάχιστον τρεις περειοχές της επαρχίας.

Οι περιοχές αυτές ενδέχεται θα πέσουν στον έλεγχο των Ταλιμπάν, αν η κυβέρνηση δεν στείλει ενισχύσεις από αέρος, τόνισε μέλος του κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την επαρχία Γκάζνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή