Ισόβια κάθειρξη για τον Ράτκο Μλάντιτς

Ισόβια κάθειρξη για τον Ράτκο Μλάντιτς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε χθες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα Εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία η έφεση που είχε καταθέσει ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, γνωστός ως «χασάπης της Βοσνίας», έναντι της πρωτοβάθμιας καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη, το 2017. Αυτό σημαίνει ότι ο 78χρονος Μλάντιτς θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα σίδερα της φυλακής. 

Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο τελευταίος πρωταγωνιστής των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995) που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί παλαιότερα ο πολιτικός προϊστάμενός του, Σερβοβόσνιος πρώην πρόεδρος Ράντοβαν Κάρατζιτς, που επίσης εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την οργάνωση και εκτέλεση των επιχειρήσεων εθνοκάθαρσης στη Βοσνία, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Μλάντιτς ως στρατιωτικό διοικητή αφορούν τις θηριωδίες που πραγματοποίησαν τα στρατεύματά του υπό τις εντολές του: από εκστρατείες εθνοκάθαρσης μέχρι την πολιορκία του Σεράγεβο και την αιματηρή σφαγή στη Σεμπρένιτσα, το 1995.

Ακόμα και σήμερα, ο Σερβοβόσνιος τέως στρατηγός επιμένει ότι «απλώς» εκτελούσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα, χωρίς ποτέ να απολογηθεί για τις ενέργειές του. Αλλωστε, δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαστική αρχή, καταγγέλλοντάς την ως «παιδί των δυτικών δυνάμεων». Ο Αλφόνς Ορί, πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την πρωτοβάθμια δίκη χαρακτήρισε τα εγκλήματα του Μλάντιτς «από τα πλέον ειδεχθή που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Το πενταμελές εφετείο απέρριψε την αίτηση του Μλάντιτς κρίνοντας ότι δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία προκειμένου να ανατραπεί η πρώτη καταδικαστική απόφαση. Σύμφωνα με αναλυτές, η αμετάκλητη καταδίκη του στρατηγού έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία Σέρβοι εθνικιστές αποπειρώνται να «ξαναγράψουν» την ιστορία εκείνων των πολέμων, αρνούμενοι ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ασκώντας πιέσεις ώστε αυτό το κεφάλαιο να είναι μια απλή υποσημείωση στα βιβλία της Ιστορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή