Γερμανία: «Όχι» σε αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στα 68

Γερμανία: «Όχι» σε αύξηση ορίου συνταξιοδότησης στα 68

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε η σύσταση της γερμανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για πιθανή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 έτη. Πρόκειται για έναν πολιτικό ελιγμό που κρίθηκε αναγκαίος, καθώς η «ημέρα της εκλογικής κρίσης» πλησιάζει και προφανώς το μέτρο δεν θα ικανοποιήσει το εκλογικό σώμα.

Η συμβουλευτική επιτροπή του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προειδοποιεί για την «εκρηκτική αύξηση των οικονομικών προβλημάτων» που θα αντιμετωπίσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα μετά το 2025, υποδεικνύοντας ως πιθανή λύση τη «δυναμική διασύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το πραγματικό προσδόκιμο του βίου». Κατά συνέπεια, έκρινε η επιτροπή, το 2024 η ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί στα 68 χρόνια. 

Ηδη το 2007 η γερμανική κυβέρνηση αύξησε το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που εισάγεται σταδιακά, ενώ η ισχύς της θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους το 2029. Ωστόσο, καθώς η κομβικής σημασίας ημέρα των ομοσπονδιακών εκλογών, η 26η Σεπτεμβρίου, πλησιάζει, τα τρία κόμματα της κυβέρνησης αμέσως απέρριψαν την πιθανότητα περισσότερων ετών εργασίας για τους Γερμανούς, προκειμένου να μην παραδώσουν στους εκλογικούς αντιπάλους τους περισσότερα «πολεμοφόδια». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ, «η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, επίσης απέρριψε τη σύσταση της συμβουλευτικής επιτροπής. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, η άποψή του τα τελευταία χρόνια είναι ότι το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει στα 67 έτη, ενώ εξήγησε ότι απόψεις της ανεξάρτητης επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές. Τέλος, τη σύσταση απέρριψε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, άλλου κυβερνητικού εταίρου, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει περαιτέρω την απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή