Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί παιδιών για ανοσία

Κορωνοϊός: Εμβολιασμοί παιδιών για ανοσία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η παγκόσμια κοινότητα στην κατεύθυνση του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού, ακόμα και των νηπίων. Aλλωστε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι o εμβολιασμός παιδιών και βρεφών αποτελεί κομβικό παράγοντα προκειμένου να σπάσει οριστικά η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού και να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης». 

Χθες, οι ρυθμιστικές αρχές του Πεκίνου ενέκριναν το εμβόλιο της Sinovac κατά της COVID-19, ώστε να χορηγείται σε παιδιά από την ηλικία των τριών ετών, χωρίς να ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Pfizer, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μεγάλη κλινική μελέτη του εμβολίου της σε παιδιά νεότερα των 12 ετών, έχοντας ήδη καταλήξει στην ιδανική δοσολογία. 

Την ίδια στιγμή, η Δανία, προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν, χρησιμοποιεί ένα «υπερόπλο»: την εικονική πραγματικότητα. Σε πείραμα που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εθελοντές φορώντας ειδικά γυαλιά υποδύθηκαν τους ηλικιωμένους, που με ελιγμούς προσπαθούν να διασχίσουν μια πλατεία αποφεύγοντας τους «κόκκινους» φορείς COVID. Οι εμβολιασμένοι ήταν οι «μπλε». Ο καθηγητής Ψυχολογίας Ρόμπερτ Μπομ, συντονιστής της έρευνας, επισήμανε ότι «παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιθυμία εμβολιασμού ενισχύεται σε όσους εκτίθενται σε μια τέτοια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας», άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Ανταμ, ένας από τους εθελοντές που μολύνθηκε, σύμφωνα με το παιχνίδι, σε ένα πάρκο της Κοπεγχάγης.

«Διασκέδασα και ένιωσα σαν να ήμουν εκεί», λέει, αλλά παραδέχεται ότι είχε ήδη αποφασίσει να εμβολιαστεί πριν από την έρευνα. Στον πάγο, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, μπαίνουν τα σχέδια για ταχεία έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενός ακόμα εμβολίου κατά της COVID-19, του CureVac, που παρασκευάζεται από γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, όπως ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Υγείας. 

«Αχρηστη» φαίνεται να είναι η ασπιρίνη στην αντιμετώπιση της COVID-19. Αυτό έδειξε μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καταλήγοντας ότι η χορήγησή της δεν βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών. Η κλινική μελέτη σε 15.000 εθελοντές δεν διαπίστωσε διαφορά στη θνητότητα μεταξύ όσων λάμβαναν καθημερινώς ασπιρίνη και όσων δεν λάμβαναν. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η λήψη της επιτάχυνε κατά μία ημέρα τη νοσηλεία. 

Εκκληση για δόσεις

Τέλος, έκκληση προς τα πλούσια κράτη να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων όπου υπάρχει ανάγκη απηύθυνε η UNICEF, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει διάθεση εμβολιαστικών δόσεων όλο τον χρόνο, καθώς οι πένητες του κόσμου δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές ή τους πόρους για να προχωρήσουν σε μαζικούς εμβολιασμούς. Την έκκληση του διεθνούς οργανισμού στηρίζουν με επιστολή τους προς την ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G7) προσωπικότητες του αθλητισμού και της τέχνης, όπως οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Ορλάντο Μπλουμ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Κλόντια Σίφερ κ.ά.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες εμβολιαστικές δόσεις καταστράφηκαν σε αφρικανικά κράτη επειδή πέρασε η ημερομηνία λήξης τους, υποδομές για τη συντήρησή τους δεν υφίστανται, ενώ μεγάλος σκεπτικισμός ως προς την αναγκαιότητα εμβολιασμού διακατέχει και τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή