Μέρος λύτρων προς Ρώσους χάκερ ανέκτησε το FBI

Μέρος λύτρων προς Ρώσους χάκερ ανέκτησε το FBI

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που κατέβαλε τον περασμένο μήνα αμερικανική εταιρεία αγωγών πετρελαίου σε Ρώσους χάκερ για την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων της κατάφεραν να ανακτήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην Ουάσιγκτον, οι διωκτικές υπηρεσίες εντόπισαν 4 εκατ. δολάρια σε ψηφιακό κρυπτονόμισμα bitcoin, που είχε πληρώσει ως λύτρα η Colonial Pipeline. Η διείσδυση των χάκερ στα δίκτυα της εταιρείας και η παρεμβολή στα ηλεκτρονικά της συστήματα είχε προκαλέσει χάος στην τροφοδοσία της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ με καύσιμα και άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εντόπισαν, όμως, τα λύτρα και παρενέβησαν στη διαδικασία μεταφοράς τους μεταξύ πλασματικών ηλεκτρονικών λογαριασμών.

«Η χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων για την ομηρία εταιρειών ή ακόμη και ολόκληρων πόλεων έναντι λύτρων αποτελεί μια νέα πρόκληση του 21ου αιώνα. Η παλαιά αρχή, που θέλει τις Αρχές ασφαλείας να έχουν αποτελέσματα όταν ακολουθούν τα ίχνη του χρήματος, συνεχίζει όμως να ισχύει», είπε η υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λίσα Μόνακο. Αξιωματούχοι του FBI επιθυμούν να στείλουν μήνυμα στους δράστες τέτοιων επιθέσεων ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη και πρόθυμη να δεσμεύσει τα κεφάλαιά τους, που «αποταμιεύονται» συνήθως σε κρυπτονόμισμα Bitcoin. Την ίδια ώρα, το FBI επιδιώκει να πείσει τα θύματα τέτοιων επιθέσεων να απευθύνονται στις Αρχές και να μην καταβάλλουν τα λύτρα. Μια τέτοια επίθεση σημειώνεται στις ΗΠΑ κάθε οκτώ λεπτά.

Εδώ και χρόνια, τα θύματα προτιμούσαν να πληρώνουν τους χάκερ, εκτιμώντας ότι η καταβολή λύτρων είναι οικονομικότερη από τη ριζική αλλαγή του συστήματος διαχείρισης δεδομένων. Παρότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποθαρρύνει την καταβολή λύτρων, αυτή είναι νόμιμη και εκπίπτει από τη φορολογία. Η προθυμία των θυμάτων να πληρώνουν, όμως, ενθάρρυνε τους χάκερ και ενέτεινε τη δράση τους. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η απόφαση της Colonial να συνεργαστεί από την πρώτη στιγμή με το FBI βοήθησε στην ταχεία ανάκτηση μέρους των λύτρων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την απειλή των χάκερ και να επενδύουμε στην ενίσχυση της ψηφιακής μας προστασίας», είπε ο επικεφαλής της Colonial, Τζόζεφ Μπλάουντ. Το περιστατικό αυτό αναμένεται να θίξει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στα τέλη της εβδομάδας, στη Γενεύη.

Τον τελευταίο μήνα, επίθεση χάκερ έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα πληροφορικής του νοσοκομείου του συγκροτήματος φροντίδας υπερηλίκων Villages στη Φλόριντα, το μεγαλύτερο στο είδος του στις ΗΠΑ. Αλλες επιθέσεις την ίδια χρονική περίοδο έπληξαν τις διοικητικές υπηρεσίες της ομοσπονδίας μπάσκετ ΝΒΑ, ομάδες της β΄ κατηγορίας του πρωταθλήματος μπέιζμπολ, ακόμη και τις σελίδες κρατήσεων φέρι μποτ προς τις νήσους Ναντάκετ και Μάρθας Βίνιαρντ, στα ανοικτά της Μασαχουσέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή