Πιθανή η διαφυγή του κορωνοϊού από εργαστήριο

Πιθανή η διαφυγή του κορωνοϊού από εργαστήριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πιθανό το πανδημικό στέλεχος του κορωνοϊού να διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, ενδεχόμενο που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα απόρρητης έκθεσης αμερικανικού εργαστηρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται πηγές με καλή γνώση του περιεχομένου του διαβαθμισμένου εγγράφου. Η μελέτη εκπονήθηκε τον Μάιο του 2020 από το εθνικό εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνιας και φαίνεται ότι επάνω της στηρίχθηκε δεύτερη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν αναζήτησε την προέλευση του πανδημικού στελέχους κορωνοϊού κατά την τελευταία περίοδο της προεδρίας Τραμπ.

Η θεωρία της εργαστηριακής διαφυγής του κορωνοϊού βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κογκρέσου, μετά την εντολή του Τζο Μπάιντεν προς τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να τον ενημερώσουν εντός τριών μηνών για την προέλευση του πανδημικού στελέχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών εστιάζουν την έρευνά τους σε δύο κατευθύνσεις: στη θεωρία της φυσικής προέλευσης της πανδημίας, ότι δηλαδή ο κορωνοϊός μεταπήδησε στον άνθρωπο από τα ζώα, και σε εκείνη της διαφυγής του από εργαστήριο εξαιτίας ατυχήματος. Το εργαστήριο της Καλιφόρνιας, που εκπόνησε τη μελέτη, στηρίζει την εκτίμησή του στη γενετική ανάλυση του κορωνοϊού.

Μία επίσης απόρρητη έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που «κυκλοφόρησε» επί προεδρίας Τραμπ, ανέφερε ότι τρεις από τους εργαζομένους στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν τόσο βαριά τον Νοέμβριο του 2019, ώστε χρειάστηκε να νοσηλευθούν, εικασία που απορρίπτει ως ανυπόστατη η Κίνα. Εντονες αμφιβολίες για τα συμπεράσματα της έκθεσης εξέφρασε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Απαντώντας σε ερώτηση στη Γερουσία δήλωσε ότι «έχω δει την έκθεση και εκτιμώ ότι είναι μεθοδολογικά λανθασμένη σε πολλά επίπεδα», ενώ αποκάλυψε ότι η έρευνα εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Τραμπ, από κάποιον συνεργάτη της. Ομως, «και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αμφιβολίες για τη μεθοδολογία, την ανάλυση και την παραποίηση στοιχείων προκειμένου να συνάδουν στο γνωστό αφήγημα της διαρροής», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή